45 студенти са подали заявки за участие в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ - Община Шумен

45 студенти са подали заявки за участие в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“

45 студенти от 12 университета се регистрираха за участие в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ , който ще се състои в Шумен от 18 до 20 май. Това съобщи на пресконференция доц. Юрий Проданов, ръководител на катедра „Журналистика и масови комуникации“ в Шуменския университет.

По традиция организатор и домакин е ШУ „Епископ Константин Преславски“. „Конкурсът предоставя възможност на младите автори да се реализират и затова общината го подкрепя“, каза Десислава Златева, началник на отдел „Култура“ в общината. Голямата награда на националния студентски литературен конкурс е в размер на 500 лв. и се осигурява от община Шумен, поясни Златева.

Четиридесет и първото издание на конкурса ще бъде открито на 18 май в 13.30 часа пред Ректората. Творците ще се състезават в три направления – поезия, белетристика и критика (публицистика и журналистика) и ще бъдат оценявани от жури в състав: Захари Карабашлиев, Пламен Дойнов и Митко Новков.

„Богата е съпътстващата програма на тазгодишния конкурс. Ще бъдат представени 6 книги, 4 от които на млади автори“, обясни доц. Проданов.

Програмата предвижда четенията на участниците да започнат на 18 май в 14 часа. В 17 часа ще бъде представена стихосбирката „Нито един гълъб до утре“ на Елена Ташева, която е носителка на голямата награда от конкурса през 2017 г. Стихосбирката е издадена от Университетското издателство „Епископ Константин Преславски“.

От 18 часа в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ членовете на журито Захари Карабашлиев и Пламен Дойнов ще представят книгите си „Хавра” и „Балът на тираните”.

На 19 май, събота, в 09.00 часа в НИАР „Мадара“ ще се проведе поетически пленер „Писане от натура“ с модератор Пламен Дойнов. В 11.00 часа ще бъде представена книгата на Александър Николов „Справедливост”. В 15 часа пред Ректората в поетически двубой – една от най-интересните прояви по време на конкурса –  ще влязат Александър Христов и Александър Николов. Техни секунданти ще са Нели Кирилова и Емине Садкъ.

В последния ден – 20 май, в 10 часа ще се проведе дискусия с модератори Пламен Дойнов и Захари Карабашлиев. Мястото е „Културен радиосалон – Студио 3″ на Радио Шумен. В 11.30 часа пред паметника на Иван Пейчев ще бъдат наградени лауреатите в конкурса. Освен паричната награда победителят получава правото негова дебютна поетична книга да бъде отпечатана от Университетското издателство „Епископ Константин Преславски”.