73 шахматисти са подали заявки за участие в Мемориал „Стоян Иванов“ - Община Шумен

73 шахматисти са подали заявки за участие в Мемориал „Стоян Иванов“

73 заявки за участие до момента са подадени от България, Румъния, Турция, Гърция и Украйна в международния турнир по ускорен шах Мемориал „Стоян Иванов“, който ще се проведе в събота и неделя в Шумен. Това съобщи на брифинг в общината днес зам.-кметът по образование и култура Найден Косев. На пресконференцията присъстваха още Атанас Димитров, член на управителния съвет на Шахматен клуб „Шумен“ 2005, представители на групите от България, Румъния, Гърция, Турция и съдии.

Шахматният турнир се провежда за пети път и е в памет на Стоян Иванов – един от основоположниците на шуменската шахматна школа и по повод 70 години от рождението му.

По думите на Найден Косев гросмайстор Стоян Иванов стои не само в основата на успехите на шуменските състезатели, а той е един от основоположниците на големия шах в Шумен. И днес прави част на шахматните клубове, че се съгласиха да направим този мемориален турнир, който да се провежда ежегодно. Надяваме се, че по този начин ще приобщаваме все повече млади хора към този интелектуален спорт.

Атанас Димитров от управителния съвет на Шахматния клуб „Шумен“ 2005 благодари на Община Шумен за помощта и подкрепата при организирането на събитието. Той поясни, че освен турнира в памет на Стоян Иванов, ще се проведат и още два. Това са рапида по бърз шах и блиц турнир. През двата състезателни дни ще участват шахматисти и от двата шуменски клуба, обясни Димитров.

Форматът на мемориалния турнир е по швейцарската система, който е традиционен за такива състезания с много участници. В първия ден ще се проведат четири кръга с обедна почивка между втория и третия, а във втория състезателен ден ще се състоят и останалите три кръга. В турнира могат да участват шахматисти от всички възрасти, както начинаещи, така и състезатели с по-голям опит.

Събитието се провежда под патронажа на кмета на община Шумен Любомир Христов. Организатори са Община Шумен, Шахматният клуб „Шумен“ 2005 и Факултетът по „Артилерия, ПВО и КИС“ към Националния военен университет „Васил Левски“.