Емине Садкъ спечели голямата награда в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“

Емине Садкъ, студентка във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, IV курс специалност Връзки с обществеността, е носител на голямата награда в тазгодишното издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“. Тя получи грамота от зам.-кмета на община Шумен д-р Найден Косев пред паметника на Иван Пейчев в Шумен. Община Шумен е партньор в организацията на конкурса и финансира с 1000 лева издаването на стихосбирка на победителката.

Емине Садкъ участва за трета поредна година в конкурса. Печелила е наградата на публиката, първото място в раздел публицистика и първото място в раздел поезия.

Журито в състав: доц. Пламен Дойнов, Петър Чухов и Антоний Димов, определи и останалите победители:

Направление Поезия

1 място – Мартин Каменов Илиев, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

2 място – Росица Пламенова Русева, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“

Направление Проза

1 място – не се присъжда

2 място – Мария Лазарова Гаралова, Медицински университет-София

Направление Критика/публицистика

1 място – Бюлянт Бейтула, ШУ „Епископ Константин Преславски“

Поощрение – Стефан Кичев, Нов български университет

Наградата на публиката отиде при Елица Станачкова, ШУ „Епископ Константин Преславски“

Участници от 13 университета се регистрираха за участие в 42-ото издание на най-стария студентски литературен конкурс. Негов куратор бе доц. д-р Юрий Проданов, ръководител на катедра „Журналистика и масови комуникации“ в ШУ. В програмата бяха включени поетически пленер „Писане от натура под земята и над облаците“ в пещера „Бисерна“ и паметник „Създатели на българската държава“ с модератор доц. Пламен Дойнов, поетически двубой с водещ Петър Чухов между Надежда Романова със секундант Антоний Петров и Пламена Стоянова със секундант Юрий Проданов, и дискусия в Арт салона на Радио Шумен.

В тридневната програма бяха представени и новите книги – на Пламен Дойнов и Петър Чухов, и дебютната стихосбирка „Годината с тринадесет прозореца“ на Лилия Трифонова – носител на Голямата награда от конкурса през 2018 г.