Кметът Любомир Христов бе официален гост на празника на побратимения град Браила

По покана на кмета на Браила Виорел Мариан Драгомир официална делегация от Шумен посети румънския град миналата седмица. В състава на делегацията, водена от кмета на общината бяха включени заместник-кметът по финансовите въпроси Татяна Костова и общинският съветник Деница Спасова. Представителите на община Шумен присъстваха на тържествения парад на румънския речен военен флот, чийто празник, както и във Варна, съвпада с празника на града.

Освен официалните лица в празненствата „Дни на Браила“ се включиха със своя концертна програма и самодейците от фолклорен ансамбъл „Лудоселци“ към НЧ „Развитие“, Дибич. Техните изпълнения толкова се харесаха на румънската публика, че извън предварителната програма те бяха поканени от ръководството на побратимения град  да се включат в заключителния концерт, който по традиция е и кулминацията на празника.

В конферентната зала на театър „Мария Филоти“ бе подредена изложбата „Моят град“ – картини, рисувани от ученици от СУ „Сава Доброплодни“, възпитаници на преподавателката Деница Спасова. Картините изключително много впечатлиха кмета на Браила по време на неговата визита в Шумен на 11 май тази година и той изяви желание изложбата да гостува в неговия град. По идея на домакините платната бяха експонирани в голямата конферентна зала на театъра, където се състоя и срещата на кметския екип на Браила с гостуващите делегации, така че всички официални лица да могат да видят шуменските пейзажи.

„Браила е град, за който всяко българско дете научава още в училищната класна стая. Лично аз обаче сега разбирам, защо нашите емигранти са се установявали в Браила. Защото усещам онова гостоприемство, благодарение на което именно в Браила са се случили ред значими събития от възрожденската ни история. От името на целия български народ – благодаря!“, каза в обръщението към румънския си колега кметът на община Шумен Любомир Христов.

Преди отпътуването си за България делегацията поднесе цветя пред бюста на поета-революционер Христо Ботев и посети българската църква в Браила, чийто ремонт е вече на финалната права. По време на гостуването на Виорел Мариан Драгомир през май в Шумен Любомир Христов му постави въпроса за вече започналата реставрация на храма, след което от бюджета на Браила бяха отпуснати допълнителни средства, с което общата сума за ремонта надхвърли 40 хиляди евро.