Кметът Любомир Христов участва в ритуала по зарязване на лозята на Трифон Зарезан

Кметът на Шумен Любомир Христов се включи в традиционния ритуал по зарязване на лозята на днешния празник Трифон Зарезан, който се проведе край лозовите масиви на най-големия  производител в района и собственик на винарни изби в Шумен и страната Цанко Станчев. В зарязването се включиха и зам.-кметовете Найден Косев и Боян Тодоров. Водосвет за здраве и берекет през годината отслужи отец Димитър от църквата „Св. Възнесение“ в Шумен.

„На винопроизводителите в Шуменско пожелавам да е богата реколтата им и да напълнят буретата, а на всички, които празнуват днес – много здраве и
благоденствие“, пожела кметът Любомир Христов.

Според  Цанко Станчев българските вина са все по-качествени, защото конкуренцията е много сериозна. „360 са избите в страната, които произвеждат вина основно за българския пазар. Българското вино е скъпо за чуждите пазари затова то е с по-висока себестойност“, коментира Станчев.

Шуменският край е известен с белите си вина Шардоне, Мускат отонел, Совиньон блан, Немски ризлинг, а от червените – Каберне совиньон и Мерло. Всички те са със защитено наименование на произход. Най-големите лозови масиви за винопроизводство в областта се намират в общините Шумен, Нови пазар, Велики Преслав и Каспичан.