Общинският кризисен щаб обсъди мерки за активизиране на имунизационната кампания

Да се предприемат действия за ускоряване на ваксинационния процес и да се засили контролът върху спазването на противоепидемичните мерки на територията на община Шумен реши днес Общинският кризисен щаб за превенция и защита на населението от COVID-19. Заседанието беше свикано от кмета Любомир Христов и се проведе в зала „Проф. Венета Вичева“. В дискусията взеха участие и кметове на населени места в общината, медицински специалисти, представители на социални служби и центрове, религиозни общности, журналисти, здравни медиатори и др. На срещата присъстваха областният управител Венцислав Венков и председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова.

„Свиках общинския кризисен щаб, защото епидемичната обстановка отново започна да се усложнява. Ситуацията в община Шумен не е по-различна от останалите градове в страната. Поканихме ви на това заседание, за да обсъдим как бихме могли да активизираме ваксинацията сред населението. Да, процесът е доброволен, но засега няма признат по-добър начин за справяне с пандемията“, каза в началото на срещата кметът Христов.

Директорът на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова съобщи, че към днешна дата в община Шумен са приложени общо 48 486 дози, като със завършен ваксинационен курс са 22 320 души или това са 25,84% от населението на общината. В Шумен са поставени 43 635 дози ваксина, със завършен курс са 19 981 души, а обхванатите жители на областния град са 27,37 %. В населените места на общината са сложени 4851 дози ваксина. Имунизации срещу COVID-19 се извършват в четири пункта в Шумен – в кабинета на РЗИ-Шумен на ул. „Калоян“ №1, в МЦ „Свети Иван Рилски“ на пл. „Възраждане“ №1 (Старата поликлиника, източен вход), в „ДКЦ І-Шумен“ на ул. „Цар Освободител“ №100 и в „СБАЛК Мадара“ на ул. „Васил Априлов“ №63. В тях са поставени 28 430 дози, а при общопрактикуващите лекари – 20 056 дози, посочи д-р Калоянова и призова джипитата да се включат по-активно във ваксинационната кампания.

По данни на Регионалната здравна инспекция активните случаи на коронавирус в община Шумен са 558, от тях 78 души са хоспитализирани, а 480 са на домашно лечение. В област Шумен под карантина са поставени 1071 лица. В шуменската болница заетостта на болничните легла към момента е 63%, но според директора д-р Димитър Костов ситуацията е динамична и може много бързо да се промени.

По време на заседанието беше решено още да се проведе специална среща с общопрактикуващите лекари, за да се потърси тяхното съдействие относно разясняването на ползите от имунизация срещу COVID-19 сред населението.

 

Skip to content