Побратимяването на Шумен с град в Армения обсъдиха Любомир Христов и новият арменски посланик

Кметът на община Шумен Любомир Христов прие по-рано днес Извънредния и пълномощен посланик на Армения у нас Н.Пр. г-н Армен Едигарян. Заедно с него гости на администрацията бяха съветникът по консулските въпроси г-жа Сатеник Зирекянц и Артур Геворгян, съветник в посолството. На срещата присъстваха зам.-кметовете по икономическо развитие, строителство и екология Росица Антонова и Боян Тодоров.

По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за укрепване на двустранните отношения.

Любомир Христов припомни, че връзките между двата народа са с вековна традиция. „Приятелството ни има здрави исторически корени. Шумен пази спомена за голямата арменска общност в града, сред която аз съм израснал и която за съжаление през годините намалява. Тук е обаче г-н Карен Алексанян, арменски бизнесмен и създател на Двора на кирилицата като един истински посланик на духовната връзка между двата народа,“ каза кметът. Той увери своите арменски гости, че общинското ръководство е готово да продължи тези отношения и да ги развие в съвременните условия с по-активни контакти в областта на икономиката и културата.

Армен  Едигарян посочи, че след Бургас и Варна Шумен е следващият български град, в който той гостува, откакто е на този пост. „Бих се радвал, ако активизирането на връзките ни започне с побратимяването на Шумен и наш, арменски град. Идвам с това предложение към Вас и Вашия екип. Нека да започнем оттам. Ще обсъдим в посолството тази възможност, след това ще разговаряме с външното ни министерство, както и с българската страна и се надявам да се случи в близко бъдеще,“ каза новият арменски посланик.

Двамата си обещаха да работят за активизиране на двустранните отношения и да организират в скоро време нова среща вече със съвсем конкретни намерения.

Кметът Любомир Христов пожела на Извънредния и пълномощен посланик на Армения у нас Н.Пр. г-н Армен Едигарян успешен мандат и му подари сувенир с изображението на Мадарския конник.

Skip to content