Премиерът и кметът откриха нови мощности в „Алкомет“ АД

Премиерът Бойко Борисов и кметът Любомир Христов откриха 2500 тонна преса за производство на специални алуминиеви профили  от ново високотехнологично поколение в „Алкомет“ АД, Шумен. Съоръжението е на стойност 50 млн. лева и е част от тригодишната инвестиционна програма за 69 млн. лева, която включва още нова линия за непрекъснато леене и студено валцов стан.

„Тези, които говорят за инвестиции, ги каня да дойдат в Кърджали, Русе, тук в Шумен и да видят реалната индустриализация на страната“, каза премиерът по време на посещението си в предприятието. По думите му заводи като „Алкомет“ правят високия брутен вътрешен продукт. Той благодари за това както на председателя на Надзорния съвет Фикрет Индже, така и на работещите във фирмата, защото без тяхната квалификация и умения това не би могло да се случи. „А това означава, че и заплатите трябва да са високи“, добави още Борисов и се обърна към собствениците на комбината.

Министър-председателят бе придружаван от министрите Томислав Дончев и Владислав Горанов.

По-рано, при представянето на новото съоръжение, кметът на Шумен Любомир Христов също поздрави присъстващите. „За нас е гордост, че най-големият на Балканския полуостров производител на алуминиеви валцови и пресови изделия се намира в Шумен. Гордеем се не само затова, че „Алкомет“ АД е най-големият инвеститор, най-големият работодател и едно от най-модерните предприятия в страната. Гордеем се преди всичко с отношението на г-н Фикрет Индже към града и хората на Шумен. „Алкомет” винаги е бил наш партньор, защото инвестира не само в технологии, в модерно оборудване, професионално обучение, но и в грижата за хората.“

Кметът пожела на всички професионални успехи и удовлетворение.

На церемонията по откриването на новата преса присъстваха още заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер, кандидатът за депутат за Европейския парламент Лиляна Павлова, генералният консул на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе, председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев, председателят на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, партньори и клиенти на „Алкомет“.