Приключи ремонтът на Дома за стари хора в Шумен

Завърши реконструкцията на Дома за стари хора в бившето поделение на КЕЧ в Шумен. В момента се оборудват стаите, в които ще бъдат настанени възрастните хора, както и останалите помещения за обслужване, отдих и занимания на домуващите, обясни кметът Любомир Христов пред журналисти днес. Преместването ще стане през следващите два месеца и обитателите на дома ще посрещнат коледните и новогодишните празници в нова и много по-удобна и приятна обстановка. „Възрастните хора, които имат нужда от такава грижа, очакваха това да се случи от няколко десетилетия, ще станат вече близо 50 години. Това вече е факт“, коментира Христов.

Сградите са санирани, обновени са покривите, обособени са зали за физиотерапия и масаж, тангентор, физкултурен салон за до 15 души, кухненски бокс за трудотерапия, стая за свиждане, библиотека и хоби зала за 24 души, стаи за медицински сестри и  санитари. Предвидени са помещения за социален работник, манипулационна, лекарски кабинет, бръснаро-фризьорски салон и др. Стаите са с по едно, две, три и четири легла. Всяка от тях разполага със санитарен възел, гардеробни и места за съхранение на лични вещи.

В целия комплекс е изградена централна климатизация на базата на газови термопомпи – иновативна технология за отопление и охлаждане, която тепърва навлиза в България. Това обясни Пламен Петров, ръководител на фирмата, която изгради инсталацията. „При нея себестойността на енергията в топло и хладоенергия е около 4.5 стотинки на киловат, докато при всеки климатик и използваните досега електрически чилъри цената на топлоенергията и хладоенергията е от порядъка на 8-9 стотинки,”  каза още Петров. “Това означава, че себестойността е два пъти по-малка. Използването на тази технология ще спестява близо 40 хиляди лева годишно. Освен това през летния режим на работа топлината от работата на двигателя на термопомпата ще бъде използвана за производството на битова гореща вода и това допълнително ще спести още около 20 хиляди лева годишно“, добави строителят. При сегашната тенденция за покачване на цената на електроенергията и намаляване на цената на газта ползата от използването на газова термопомпа ще нараства.

В Дома са изградени още централен хидрофор  с резервна вода, централен интернет, кабелна телевизия, комуникационна система за повикване в стаите на домуващите, беседка навън за възрастните хора за провеждане на различни събития и други удобства за възрастните хора.