Съболезнования за загубата на почетния гражданин на Шумен Иван Бончев

Кметът Любомир Христов и ръководството Община Шумен изказват дълбоки съболезнования по повод кончината на почетния гражданин на Шумен о. з. полк. Иван Бончев.

Той  ще остане в паметта на шуменци като виден общественик, ветеран от Втората световна война, един от основателите на Съюза на ветераните от войните в Шумен и областта и дългогодишен негов председател, човек на дълга и честта на пагона.

Иван Бончев оставя след себе си 13 военни години, особено важна от които е 1944 г. като участник в Първата фаза на Отечествената война и командир на артилерийски взвод. Но той дава не по-малко от себе си в цивилния живот като секретар на Градския народен съвет и по-късно като общински съветник – общо 33 години. Много енергия влага и в своето поприще на читалищен деец, краевед и познавач на историята на Шумен и Шуменския гарнизон. Един от главните организатори на походите по бойния път на шуменци в Унгария и главен инициатор за създаване на войнишкия паметник в Шумен, заради което е отличен с Наградата на Шумен за 2000 г.

Ветеранът о.з. полк. Иван Бончев навърши 100 години през юли, миналата година. Малцина от нас имат привилегията да достигнат достолепната възраст от един век земно време. Но още по-малко са тези, които през всичките тези сто години са се радвали заслужено на обичта и уважението на своите съграждани.  Почетният гражданин на Шумен  Иван Бончев беше такъв човек.

Поклон пред светлата му памет!

Skip to content