Седмица, посветена на 185 години от рождението на Добри Войников

Регионалният исторически музей в Шумен организира поредица от инициативи, посветени на 185 години от рождението на Добри Войников, на 160 години от основаването на първия български многогласен ученически хор и на 150 години от дебюта на първите български актриси.
На 21-ви ноември, от 17:30 ч., в централната сграда на РИМ – Шумен ще бъде представена книгата „Ръкописни сборници с музикални творби от Добри Войников“. Отпечатването на изданието се финансира от Общинския фонд „Култура“ и Регионалния исторически музей. Книгата представя автентични нотописи, съхранявани в къщата музей „Добри Войников“ в Шумен и провокира вниманието както на изследователите, така и на всички читатели с интереси в областта на музиката, педагогиката, историята.
На 24 ноември (събота), от 11:00 ч., пред къщата музей „Добри Войников“ се организира флашмоб, в който са включени изпълнения на училищни песни от Добри Войников. Веднага след това в дома на бележития шуменец ще бъде представен откъс от неговата пиеса „Криворазбраната цивилизация”. Инициативите за деня ще завършат с представяне на картина, дарение от художника доц. Валентин Кулев.