Шумен ще бъде домакин на работна среща по проекта „Европоли“

От 1 до 3 април в Шумен ще се проведе работна среща по проекта „Европоли – иновативен подход „отдолу-нагоре“ за борба с евроскептицизма чрез работа в мрежа“. Това съобщи на брифинг днес Женя Добрева, гл. експерт в отдел „Култура, младежки дейности и спорт“ в общинската администрация. Темата на работната среща е мобилността в Европейския съюз, като в нея ще вземат участие различни организации, които работят по програма „Еразъм+“. Те ще споделят своя опит и реализираните до момента успешни проекти.  Ще бъдат представени и различни възможности, разработени от ЕС, които улесняват пътуването на хора в рамките на Съюза, обясни още Добрева.

Доброволци от Общинския младежки съвет в Шумен, със съдействието на информационния център „Европа директно“, ще проведат дебат между ученици. Целта е да бъдат дискутирани предимствата и недостатъците от членството на България в ЕС. В работната програма ще се включат и ученици от СУ „Йоан Екзарх Български“  – училище-посланик на Европейския парламент, които ще говорят за важността от активното гласуване на предстоящите европейски избори.

Община Шумен е партньор по проекта, разработен по програма „Европа за гражданите“ и финансиран от Европейската комисия. Освен Община Шумен, партньори по проекта са и Община Медина дел Кампо /Испания/, Община Фано /Италия/, университетът по изкуства в Търгу Муреш /Румъния/, Община Солньок /Унгария/, младежки център Веление /Словения/ и Община Макарска /Хърватска/.

Заключителното събитие ще се състои в италианския град Форли на 9 май – Деня на Европа, когато ще бъдат обобщени резултатите от проекта.