Спортисти от 25 клуба в страната ще се включат в състезанието по спортно ориентиране в Шумен

Над триста участници от страната на възраст от 5 години до 70 години ще влязат в традиционната надпревара по спортно ориентиране за купите „Шуменска крепост“ и „СиВен“. Състезанието ще се проведе от 30 август до 1 септември, като през тази година трасетата са основно в районите на Новосел и Велики Преслав.

Една от целите на организаторите е да се популяризират културните и историческите обекти в района. „В предходните години направихме купите в района на Шуменската крепост, след това в района на резервата Мадара. Тази година два от състезателните дни ще бъдат във Велики Преслав, ще има точки за ориентиране и в Стария град“, каза днес на пресконференция председателят на шуменския клуб по ориентиране „Мадарски конник“ Георги Колев.

В надпреварата са предвидени маршрути от 1000 до 5000 м., като за различните възрасти те са с различна сложност. В програмата има и щафети, обясни и Петър Доганов от Нациионалната спортна академия СиВен, който бе дошъл специално за брифинга в общината.

Състезанието по ориентиране за купите „Шуменска крепост“ и „СиВен“ се организира от шуменския клуб „Мадарски конник“ и НСА – СиВен, със съдействието на общините Шумен и Велики Преслав.

Програмата на състезанието може да видите тук.