В чест на почетния гражданин Иван Бончев, виден общественик и ветеран от Втората световна война

По случай 100-годишнината на о.з. полк. Иван Бончев, участник във Втората световна война, виден общественик и почетен гражданин на Шумен днес се състоя почетна церемония пред дома на ветерана.

Кметът Любомир Христов, председателят на Общинския съвет Красимир Минчев, зам.-областният управител Петко Шаренков, началникът на Военното окръжие подп. Георги Георгиев, общински съветници и представители на различни организации присъстваха на церемонията. Десетки шуменци също дойдоха, за да изразят своята почит и уважение.

Поради извънредната обстановка близки и официални лица се събраха под балкона на юбиляра на улица „Съединение“ в Шумен.
Церемонията започна с „Марш на ветераните“ и слово на офицера от резерва полковник Мишо Йорданов. В чест на юбиляра прозвуча и „Многая лета“. Личните си пожелания към рожденика поднесоха кметът Любомир Христов и председателят на ОбС Красимир Минчев.

Иван Бончев Иванов е роден на 31 юли 1920г. в с.Тича, Сливенски окръг. Учи в родното си село и в гр. Котел, завършва школа за запасни офицери в София и е на стаж в артилерийския полк в Самоков.

По-късно следва задочно висше образование Икономика на строителството във ВИНС – гр. Варна, както и различни квалификационни курсове, свързани с военната му подготовка като професионален военен и административен ръководител.

В Българската армия служи като мобилизиран запасен офицер, след което остава на щатна служба като офицер в Самоковския артилерийски полк, Министерството на Народната отбрана и Военното артилерийско училище в София и Шумен до края на 1955 г. Преминава в запаса като подполковник, сега – полковник. Оставил след себе си 13 военни години, особено важна от които е 1944г. като участник в Първата фаза на Отечествената война и командир на артилерийски взвод.

До 1970 г. заема различни длъжности за по няколко години, но с всяка една се справя достойно и заслужа доверието на съгражданите си.    В продължение на 13 години е секретар на ГНС Шумен като в историята на Шумен той е най-дългогодишният служител на тази длъжност.     В продължение на 20 години е избиран за общински съветник. Член е на настоятелството на читалище Тодор Петков повече от 30 години. Той е един от главните организатори на походите  По бойния път на шуменци в Унгария. Активно събира и съхранява материали за Шумен и шуменския гарнизон. Бончев е главен инициатор за създаване на войнишкия паметник в Шумен, открит през 1994 г., заради което е отличен с Наградата на Шумен за 2000 г.

Иван Бончев е един от основателите на Съюза на ветераните от войните в Шумен и областта, дългогодишен председател на Областния съвет на същия съюз и почетен гражданин на Шумен от 2005г.