„Златна лира“ за хоровите празници в Шумен

Съюзът на българските музикални и танцови дейци награди със „Златна лира“ Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ – Шумен. Най-високото отличие за принос, значими художествено-творчески постижения и по повод 50-годишния юбилей на фестивала бе връчено от Славил Димитров, председател на Българския хоров съюз и диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. Златен плакет и грамота получиха кметът Любомир Христов, под чийто патронаж се провеждат хоровите празници, и Деница Узунова, диригент и главен художествен ръководител на хор „Бодра песен“ при ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ –  основен организатор и вдъхновител на фестивала. Хоровите празници тази година се проведоха онлайн на 8 и 9 април.

Според Славил Димитров наградата „Златна лира“ е най-високата степен от връчваните признания за големи заслуги към българската музикална култура. Тя е знак за почит и уважение към духовното наследство на проф. Венета Вичева, създател и дългогодишен ръководител на хор „Бодра песен“ и  Войниковите хорови празници. Признание за професионализма на хоровия диригент Деница Узунова, за усилията и смелостта да продължи делото на проф. Вичева и за всички, които днес черпят от нейното вдъхновение.

Деница Узунова благодари за високото отличие. Тя определи като изключително постижение провеждането на тазгодишното издание на шуменския хоров фестивал, който получи шанса да достигне до огромна аудитория по целия свят и се радва на множество положителни отзиви. В писмо до кмета на града проф. д-р Теодора Павлович, представител на България в Световния хоров съвет посочва, че хоровите празници в Шумен са едно от най-успешните събития в музикалния живот на страната ни през настоящата година. Генералният секретар на Европейската федерация на съюзните хорове Жан-Пиер ван Авермает също изпрати своите поздравления заедно с предложението към общинското ръководство на Шумен да включи официално федерацията в организирането на фестивала. „Тези международни празнични дни за младежки хорове определено поставиха Шумен на европейската карта“, посочва в своето благодарствено писмо Жан-Пиер ван Авермает.

Кметът Любомир Христов поздрави Деница Узунова, както и всички участници във фестивала. Той увери, че общинското ръководство ще продължи да подпомага провеждането на международните хорови празници. „Ние ценим Вашата творческа отдаденост и Ви благодарим, че с дейността на детския хор развивате музикалните традиции на Шумен. Желанието ни е да подкрепяме хората, които работят в различни сфери с амбицията наистина да постигат високи резултати, да развиват способностите на нашите деца и да представят града на националните и световните сцени“, каза Христов.

Skip to content