С изложба за народната астрономия и метеорология откриват нощта на музеите в Шумен

С интерактивната изложба „Народна астрономия и метеорология” се поставя началото на програмата на историческия музей в Шумен за Международния ден на музеите -18 май и Европейската нощ на музеите. Гостуващата експозиция от етнографския музей в Пловдив илюстрира народните представи за звездното небе, слънцето, луната, звездите и кометите, както и тези за метеорологичните явления като дъжд, сняг, светкавици, мълнии, дъга, мъгла, роса, облаци, вятър и др. Изложбата е подредена в зала „Вяра и сила“ и ще остане в РИМ – Шумен до 15 юли.

Народната астрономия включва вековни наблюдения на предците ни върху звездите и съзвездията, откриване на космически цикли, които имат въздействие върху растежа и живота на Земята. Народната метеорология се състои в предсказването на времето по растенията, животните или природните явления. Регионалният етнографски музей в Пловдив съхранява народната материална култура, но също така пази народните традиции, вярвания и обичаи, а в Шумен ги представя по актуален и интерактивен начин.

Посетителите на изложбата могат да открият светогледа на предците ни чрез усещане на мъглата като змей, бълващ дим от ноздрите си. Те ще видят как на Гергьовден всяка капка става на жълтица, Голямата мечка и ще научат много интересни методи за познаване на времето по природни явления, растения и животни. Желаещите могат се научат как се правят гадания и магии, да преоткрият съзвездията по интерактивен макет на северната небесна полусфера и да се забавляват с гатанки и приказки.

Skip to content