Изграждат нови тротоари и паркоместа в Шумен

Община Шумен започна подновяването на тротоарните настилки в различни части на града. На места се ремонтират само част от разрушените тротоари, а на други се извършва цялостна подмяна на плочките или асфалтиране. Това съобщи на брифинг днес зам.-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров.

За поставянето на плочките е заделена сумата от 250 000 лв., а за асфалтиране на част от тротоарите – 400 000 лв. Строителните дейности ще бъдат извършвани от шуменските фирми “Барс” и “ЖСП Стил”, които спечелиха двете обществени поръчки за общо 650 000 лева без ДДС. Парите ще бъдат вложени за благоустрояване на 54 улици на града през следващите три години. Готови са тротоарите на ул. „Преслав“ в участъка откъм училищата, като в момента се работи по западния тротоар. След това ще се асфалтира и улицата, уточни инж. Тодоров.

Заедно с подновяване на тротоарните настилки ще бъдат изградени и паркоместа. Близо 60 нови джобове за паркиране ще има на ул. „Марица“ в района зад пазара, ул. „Съединение“ срещу „Сити център“, ул. „Стефан Изворски“ до Базовото училище и ул. „Преслав“.

„Стремим се да увеличаваме паркоместата в града чрез изграждане на джобове, където това е възможно. Там, където тротоарите са направени много широки, ги стесняваме. При обновяване на настилките обаче се налага премахване на някои от дървета или подкастряне“, каза още Тодоров.

По думите на зам.-кмета подмяната на тротоарите е свързана с премахването и кастренето на дървета. „Зелената система е доста стара, голяма част от дърветата са на повече от 60 години и е необходимо те да бъдат подновени.
Имаме стотици искания от граждани за дървета, чиито корони са се разраснали и пречат на прозорци, удрят покриви и това налага подрязване“, добави той.

Изсичането на дърветата не става своеволно, а поради това, че са стари, опасни и неподходящи като видове за градска среда, коментира по темата и новият ландшафтен архитект в Община Шумен Десислава Лунчева. По думите й, необходим е нов поглед по отношение на уличното озеленяване и старите и неподходящи дървета постепенно трябва да бъдат подменени.

Skip to content