Шуменски ученици спечелиха първото издание на инициативата „Моят град е моята крепост“

Отборът на област Шумен спечели първото издание на образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“. Победители в оспорваното състезание станаха осмокласниците Ния Димитрова и Михаил Костов от Профилираната природо-математическа „Нанчо Попович“ в Шумен.

Кампанията стартира през юни от Шумен, а големият финал на надпреварата събра стотици в зала 1 на НДК, където известните актьори Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека изпитваха финалистите от Шумен, Перник, Кърджали и Монтана, които победиха в регионалните състезания по области, проведени през настоящата учебна година. В изключително оспорвано и емоционално съревнование представителите на Североизточна България успяха да съберат максимален брой точки в трите кръга на състезанието. За доброто настроение и атмосфера допринесоха момичетата от любимата на децата и младежите група „4 Magic“, а уникален 3D мапинг представи богатото културно-историческо наследство на страната ни.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова бе председател на журито, което оценяваше учениците, а членове бяха заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството и на образованието и науката Деница Николова и Таня Михайлова, зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов и зам.-областният управител на София град Живка Първанова.

Четвърти се класира отборът на област Кърджали, трети – отборът на област Перник, а на второ място е отборът на област Монтана.

„Всички участници бяха много добри. Едни знаеха повече по история, други по география, но всички познават добре родния си град”, коментира министър Аврамова която награди победителите с почетна грамота и предметни награди. Министърът информира, че образователната инициатива е дала още един аргумент учениците да обичат и познават родния си край. „Целта ни е младото поколение да обича България, да се гордее с родните си места и да остане да живее там, където учи и работи, да са до своите близки и роднини, каза още регионалните министър. Тя допълни, че в рамките на кампанията учениците са успели да научат още много за регионите ни и да видят как с европейските средства от ОПРР и държавния бюджет България и градовете стават по-красиви, комфортни и удобни. Министър Петя Аврамова съобщи, че инициативата ще продължи и догодина с нови изненади и изпитания за подрастващите.