Необходими са още средства за ремонта на Младежкия дом

Кметът Любомир Христов покани общинските съветници от постоянната комисия по култура към Общинския съвет да посетят Младежкия дом, където в момента текат ремонтни дейности. Заедно със зам.-кмета по строителство инж. Боян Тодоров, главния архитект Галин Антонов и ръководителя на обекта инж. Драгомир Василев от „Автомагистрали – Черно море“ те обясниха пред общинските съветници, че за да бъде направен качествен ремонт на сградата, ще са необходими още средства.

На срещата стана ясно, че администрацията има намерение да представи пред общинските съветници списък от дейности, които трябва да се извършат допълнително, както и точна сметка на средствата, които евентуално да бъдат одобрени от Общинския съвет.

„Ако искаме да оставим на шуменци една наистина модерна и удобна за ползване обществена сграда, по-добре да предвидим още средства от бюджета, но да я направим както трябва“, каза Христов. Той  добави още, че целта на това посещение е съветниците да видят какво е състоянието на Младежкия дом, какво е предвидено и какво още е необходимо да се направи и тогава те да решат дали ще подкрепят едно такова предложение на администрацията.

По думите на главния архитект Галин Антонов, проектът е правен преди близо десет години и тогава сградата не е била в състоянието, в което е сега. Освен това, оттогава до днес е променена и нормативната база, на която трябва да отговарят подобни сгради, както по отношение пожарната безопасност, така и по отношение на другите елементи от строителството – отопление, ВиК, осветление и т.н. Той припомни, че в проекта е заложена само смяна на дограмата, външната изолация, покрива, паркета и столовете в концертната зала.

Ръководителят на обекта инж. Драгомир Василев от “Автомагистрали – Черно море” обясни, че дейности, които технологично трябва да се изпълнят преди това или след това, не са включени. При вътрешните ремонти, например, е предвидено по-скоро за изкърпване след работата по ел. или ВиК инсталациите, а не извършване на цялостно реновиране. Не са включени подмяна на настилката от балчишки камък, която е много амортизирана, на тавана под танцувалната зала. Не са предвидени обновяване на озвучаването, на осветлението в залите и редица други дейности, които са наложителни при реновиране на сградата.

Кметът Христов припомни, че това е един от онези проекти, които бяха наследени през 2015 година. Макар и с много недостатъци, които сега се виждат, за съжаление, той все пак беше включен в инвестиционната програма на общината и внесен за финансиране по Оперативната програма „Региони в растеж“, за да не се загубят средствата.

 

 

 

 

 

Skip to content