Връчиха наградата за лирика на името на Иван Пейчев

Тук съм, защото се чувствам задължен да дойда и да приема тази награда на името на Иван Пейчев, когото аз много обичат като поет, каза Петър Чухов.

Церемонията по връчването на отличието започна с поднасяне на цветя пред паметника на Иван Пейчев в Шумен. След награждаването поетът представи свои творби пред шуменската публика в изложбената зала в ХГ „Елена Карамихайлова“.

Авторът на стихосбирката „АДdicted“ спечели приза и при повторното гласуване на журито през месец февруари тази година. Неговата книга бе отличена от 103 творби от 82-ма автори, участвали в последното издание на конкурса.

Петър Чухов получи грамота и плакет – статуетката „Ангелско перо“, изработена от Валерий Желязков. Паричното изражение на наградата е левовата равностойност на 1500 евро. Чекът беше връчен от кмета на Шумен Любомир Христов. „Радвам се, че сте тук и че скандалите около действията на журито не са Ви обезкуражили“.

Преди да прочете свои стихове Чухов благодари на шуменската публика и за „коравата позиция“ на шуменските членове на журито, защото не може с нелитературни аргументи да се оспорват качествата на една творба. По думите му, наградите държат творците живи, тъй като това всъщност е смисълът на творчеството. Според Петър Чухов не е важно кой е носителят, важното е наградата да я има и да продължава да се връчва.

Skip to content