Почит към Васил Левски

„Днес за всички нас Васил Левски е код, икона, символ на нашата свобода. Той е символ на обич към род и родина, на безрезервна отдаденост в осъществяването на идеята за изграждане на „Свята и чиста република“, каза в словото си Красимира Чалъкова, уредник в къща-музей „Добри Войников“ по време на възпоменателната церемония в Шумен по повод 146 години от гибелта на Апостола.

Тя подчерта, че днес уроците на Апостола на свободата са уроци по смелост, доблест, родолюбие и заради това днес сме заедно, за да преоткрием онзи, някогашния, неподправения и недостижим Левски. „Защото научим ли се да гледаме на нашето „Днес” през очите на Апостола, осмелим ли се да съизмерим делата си с неговия аршин, препятствията, които ни очакват в нашето „утре” няма да изглеждат толкова непреодолими, а мечтите ни за един по-справедлив и хуманен свят ще станат напълно достижими“, отбеляза още в словото си Чалъкова.

Много шуменци дойдоха днес пред паметника на Васил Левски в града, за да се преклонят пред делото и саможертвата на Апостола на свободата. Ритуалът по поднасянето на венци и цветя започна в 11.00 часа на площад „Освобождение“. Рецитал „На теб, Апостоле, поклон!“ изнесоха ученици от СУ „Васил Левски“. Във възпоменателната церемония се включиха и представителни роти от Шуменския гарнизон, Градският духов оркестър „Михаил Биков“, членове на Родолюбивия комитет „Крум Страшни“.

На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов, народният представител Иван Иванов, областният управител проф. Стефан Желев, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, заместник-кметове, ректорът на ШУ „Еп. К. Преславски“ проф. Георги Колев, общински съветници, представители на политически, просветни, обществени, културни организации и много граждани.

Skip to content