Шадраван пред съдебната палата

След близо 60 години шадраванът пред съдебната палата в Шумен отново работи. Водното съоръжение е възстановено в рамките на проекта за обновяване на градинката в центъра на града. Изградени са нови пешеходни алеи с цветен паваж, тротоари, парково осветление и декоративни ЛЕД светлини. Поставени са нови пейки и кошчета. Красиви цветни градинки, различни храсти и тревни площи допълват облика на новото парково пространство в центъра на Шумен, което днес беше символично открито от кмета Любомир Христов.

„Постарахме се да възстановим градинката във вида, в който е била построена още в началото на миналия век. Шадраванът тук за последно е работил до 1960 г. Водата е оборотна. Светлините ще се включват автоматично в тъмната част на денонощието. Има видеонаблюдение, монтирани са 4 охранителни камери, които са свързани с Областната дирекция на МВР. Но бих искал да се обърна към шуменци и да ги призова да опазим направеното. То е за нас, за нашите деца, за гражданите на Шумен“, призова кметът.

През нощта шадраванът с фонтаните и водната каскада ще се спират и ще се пускат отново сутринта, като часовете ще бъдат прецизирани допълнително според това, докога там има повече хора, уточниха от администрацията.

За строителството са похарчени 476 хил. лв., които бяха отпуснати от Министерския съвет. Автор на проекта е архитект Красимир Генов, а изпълнител – Барс АД.

Skip to content