Младите хора на Шумен: „Искаме да работим за нашия град и търсим подкрепата на общината“

Кметът Любомир Христов се срещна с представители на Общинския младежки съвет и на Градския ученически парламент  по повод предстоящата инициатива „Ние сме Шумен“, която ще се състои в събота на 21 октомври. Той поздрави младите хора за тяхното желание да представят своите организации, клубове и школи, нещо, което се случва за първи път в Шумен и ги прикани към откровен разговор.

„Защо младите хора напускат града, защо предпочитат да продължат образованието си другаде, защо, след като завършат навън много малко от тях се връщат тук?“, попита Христов. „Какви са вашите отговори на тези въпроси? Питам ви, защото Шумен има всички предпоставки да бъде един от водещите градове в страната и да привлича специалисти. И в момента има обявени работни места за заводите, които предстои да се открият. Със сигурност шансове за реализация има и ще има и още по-добри възможности.“ Кметът обясни пред младежите, че поставя тези въпроси, защото иска младите хора да бъдат повече ангажирани с родния си град и да обичат Шумен, да имат отговорност за нещата, които зависят от тях. По думите му, когато и самите млади хора работят за града, връзката им ще бъде по-емоционална и по-силна.

От името на младежите, които присъстваха на срещата, председателят на Общинския младежки съвет Петър Бодуров обясни към какво се стремят младите хора и в каква посока е работата на младежките организации. „Искаме да направим така, че стъпка по стъпка да формираме едно общество от млади хора, и не само млади хора, които имат отговорността за средата, в която живеят. Целта ни е да убедим нашите връстници, че нещо зависи от тях и те могат да променят частица от света около себе си. Това е каузата, която нас ни обединява – искаме да работим за града, за общността. За да се случи това обаче искаме да има повече младежки инициативи за свободното време, да се оформят младежки пространства, където да срещаме наши съмишленици, да създаваме нови приятелства. Разбира се, за тях трябва ние да сме инициатори, но търсим съдействие и подкрепа от общината. На младите хора са им необходими събития, фестивални прояви, които да ги срещат с техни връстници. Имаме идея за създаване на споделено работно място, което може да се превърне в банка за добри идеи.“

Младите хора се обединиха около това, че вместо да се оплакват непрекъснато, самите те трябва да предлагат идеи за промяна и да организират събития, които да осмислят свободното им време.”

Кметът Христов благодари за това, че младежите приеха поканата за разговор. Той заяви, че общината няма да стои встрани и че ще помага на младите хора, ще подкрепя техните инициативи, но разчита и на тяхната помощ всички заедно да променим отношението си града. „Моето желание е всички да обичаме града си и заедно да го направим в още по-привлекателно място за живот.“

Skip to content