Кметът Любомир Христов участва в церемония по откриване на паметна плоча на Жельо Желев

Президентът на Република България Румен Радев и неговите предшественици президентите Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев откриха заедно плоча в памет на първия демократично избран президент д-р Желю Желев. Паметният знак е поставен на фасадата на родната му къща в село Веселиново. На церемонията присъства и дъщерята на д-р Желев Станка Желева. Пред къщата се събраха много местни хора, близки и приятели на Жельо Желев.

„Уважаеми президенти, скъпи българи, благодаря ви, че уважихте това събитие. Знаменателен знак е, че в раздираното ни от противоречия време днес тук се събрахме четирима държавни глави, за да съхраним паметта на първия президент на нова България.

В петък е 10-ти ноември – дата, която неизменно свързваме с д-р Желев. 28 години след началото на промените политическите страсти продължават да вилнеят. Години наред спорим дали преходът свърши. Мисля, че ще можем да потвърдим това, когато престанем да употребяваме историята за злободневен политически бизнес. Когато разномислието ражда дискусии, а не подхранва омраза. Когато започнем да се отнасяме с респект към родолюбците. Когато се проникнем с уважение към всички жертви от всички епохи, без прошка за престъпленията, но с разбиране за общата драма, в която всеки разбиране за общата драма, в която всеки от нас носи своята отговорност и никой не е безгрешен,“ каза в словото си президентът Румен Радев.

Церемонията се проведе с участието на Представителния гвардейски духов оркестър.

Skip to content