Петър Чухов е отличен с наградата на името на Иван Пейчев

Националната награда за лирика „Иван Пейчев“ ще бъде присъдена на Петър Чухов за книгата му “АДdicted”,

Поетът Петър Чухов е автор на 11 стихосбирки. АДdicted” е най-новата от тях. Тя е издадена през 2017-та година. Със седем на един гласа тя спечели одобрението на журито на тазгодишната национална награда „Иван Пейчев“, която се връчва през две години от 2005 насам за седми път.

„За участие в конкурса са изпратени рекорден брой творби – 103 книги от 82-ма автори“, съобщи Десислава Златева, началник на отдел „Култура, младежки дейности и спорт“ в Община Шумен на брифинг днес в зала 203 на общината.

Председателят на Дружеството на писателите в Шумен Антонин Горчев обясни, че седем от деветимата членове на журито са гласували за Петър Чухов, един от членовете – „въздържал се“, един от всичките деветима не е участвал във вота. Гласовете са подавани по електронен път.

Председател на журито е председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Членове на журито Дисислава Златева от името на Община Шумен, Роза Боянова – два пъти носител на наградата „Иван Печав“,   членове Антонин Горчев, Иван Карадочев, проф. Добрин Добрев, проф. Христо Трендафилов, проф. Пламен Шулеков и Борислав Геронтиев.

Наградата ще бъде връчена на специална церемония в Регионалната библиотека, в навечерието на рождения ден на поета Иван Пейчев на 15 декември в 17.30 часа. Преди това ще бъдат поднесени цветя пред паметника на поета, а след това церемонията ще продължи във фоайето на втория етаж на библиотеката.

Паричното изражение на наградата е левовата равностойност на 1500 евро.

Носителят на наградата Петър Чухов ще получи грамота и плакет – статуетката със златно перо, изработена от Валерий Желязков.

Конкурсът, посветен на Иван Пейчев, се провежда на всеки две години от 2005-та насам в Шумен – родното място на поета.

Skip to content