Близо 60 машини ще чистят в община Шумен през зимата

Седем фирми с общо 60 машини ще се грижат за почистването и поддържането на улиците, на местата за обществено ползване, както и на общинските пътища на територията на община Шумен през зимата.

Всички те са снабдени с необходимите количества сол, пясък и химически материали, които ще бъдат използвани за предпазване от заледяване. Общо, по близо 600 000 лева на година плаща общината на външни фирми за зимното поддържане. Сключените договори са за срок от три години – до 2020 включително.

Това стана ясно на среща на кмета Любомир Христов с представители на фирмите, които са ангажирани със зимното поддържане и почистване.

Ако се наложи, фирмите имат готовност за осигуряване на допълнителна техника и материали в случай на обилни снеговалежи.

„Основното, което трябва да се направи най-напред при падането на снега, е да се почисти към учебните заведения, детските градини, социалните заведения и болниците“, припомни в началото на срещата кметът Христов. Той поиска от представителите на ОД на МВР специално внимание да се отдели на малките улици, където паркирането от двете страни на платното затруднява почистването на снега.

Общо седем фирми имат задължението да обработват улиците в града и селата, както и общинските пътища.

Както всяка година, приоритетно ще се чистят улиците, по които се движи градският транспорт в Шумен. Зимното поддържане, опесъчаване и лугиране на улици, тротоари и територии за обществено ползване в северната част, в малките улички на града и в кварталите „Дивдядово“, „Мътница“ и „Макак“ се извършва от Обединение „Зимно поддържане Шумен“. Консорциум КЛИНЪР 2018 ДЗЗД отговаря за южната част на града, а фирмата Автомагистрали „Черно море“ – за общинската пътна мрежа.

На общинските предприятия са възложени дейностите по ръчното и машинно снегопочистване и поддържане на централната пешеходна зона, алеи, паркове и градини в Шумен, почистване на подходите към социалните и здравните заведения, детските градини и училищата, автобусните спирки, паркингите и др.

Центърът за временно настаняване и Кризисният център, които разполагат с общо 28 места, са подготвени и при необходимост могат да посрещнат нуждаещи се от подслон.