Честване на 24-ти май в Шумен

Празнично общоградско тържество по случай 24-ти май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност организира Община Шумен.

Честването ще започне в 10.00 часа на откритата сцена на пл. „Кристал“ с награждаване на първенците от „Випуск 2021“. Тринайсет изявени зрелостници ще получат от кмета Любомир Христов медал с лента в цветовете на знамето на града и диплом за отличен успех и високи постижения през целия курс на обучение.

От 11.00 часа на същата сцена ще се състои церемонията по връчване на наградите на Шумен в системата на образованието и науката за 2020 година. Учители, ученици, студенти и изявени дейци в предучилищното, училищното, висшето образование и науката ще бъдат отличени за своя висок професионализъм, граждански принос, талант и значими успехи в просветното дело. По статут наградите се връчват от кмета на Шумен и председателя на Общинския съвет.

В празничната музикално-артистична програма по случай 24 май ще участват деца от II ОУ „Д-р Петър Берон“, хор „Бодра песен“ и детският танцов ансамбъл „Веселяче“.

По-късно вечерта, от 19.00 часа в зала „Арена Шумен“ ще бъде представен спектакълът „Тайната Българе“. Концертът на ансамбъл „Българе“ ще се проведе според изискванията за използване на 50% от капацитета на залата и при спазване на всички мерки за безопасност.

Във връзка с отбелязването на празника на 24 май, понеделник, за времето от 9.00 до 13.00 часа, временно ще бъде спряно движението на моторни превозни средства по ул. „Панайот Волов“ в участъка от ул. „Цар Иван Александър“ до бул. „Славянски“ и по  ул. „Климент Охридски“ в частта от ул. „Цар Иван Александър“ до бул. „Славянски“. Промените в организацията на движението ще бъдат обозначени с необходимата вертикална сигнализация.

Skip to content