Денят на Шумен и майските културни празници на града

Три са основните акценти в програмата на майските културни празници на Шумен – 9 май, Денят на Шумен и празникът на българската азбука и на славянската писменост, обясни на брифинг днес зам.-кметът по образование и култура Найден Косев. „Съвместно с културните институти в града организираме богата и разнообразна програма. Всички са жадни за изява, за среща с публиката, за отваряне след месеци на изолация, но в същото време сме наясно, че трябва да продължим да спазваме правилата за безопасност. Планирали сме над 70 събития през месец май, като по-голямата част от тях ще бъдат на открито. Пролетният дух успява да пребори натрупаните страхове по време на пандемията,“ каза Косев и отново призова шуменци да бъдат отговорни и да се съобразяват с ограничителните мерки.

За поредна година Шумен отбелязва Деня на Европа – 9 май с традиционната щафета „Европа. Стартът на щафетата е в 9,30 часа, а в 11.00 на площад „Кристал“ ще бъдат поднесени венци пред Паметника на загиналите във войните шуменци. От 20.00 е началото на концерта в парк „Студентски” под наслов „Нощ на европейската и световната музика” по повод Деня на Европа.

На 10 май от 17.00 часа в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ ще бъдат открити външни станции за заемане и връщане на книги за дома. По-късно през деня, от 17.30 часа в библиотеката гостува изложбата „Люти чушки“ на Дома на хумора и сатирата в Габрово. В експозицията са включени епиграми на Радой Ралин и илюстрации на Борис Димовски от едноименния сборник „Люти чушки“.

Отново на 10 май на първия етаж в Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ ще бъде представена тематичната експозиция „Шумен“. Изложбата е съставена от творби на български автори, които пресъздават исторически забележителности, знакови места и пейзажи от града, както и портрети на шуменски възрожденци. На втория етаж в художествената галерия пък може да се разгледа изложбата „Имена в българското изкуство от Шумен“.

Празникът на 11 май – Деня на Шумен ще започне в 08.30 часа с „Час по родолюбие“ и издигане на знамето на града във всички училища и детски градини. В него децата и учениците ще се запознаят с историята на датата 11-ти май и защо денят е избран за празник на Шумен. През целия ден на 11-ти май къщата-музей „Добри Войников“ обявява вход свободен за шуменци и гостите на града.

В 9.00 часа с тържествен ритуал пред Община Шумен ще бъдат издигнати знамената на ЕС, България и Шумен. След това, от 9.30 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ ще се състои тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени наградите на Шумен за изкуство и култура.

По същото време, от 11.00 часа ще започне открита лекция на проф. Вера Бонева, преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии на тема „Град Шумен като национално, образователно и културно средище на българите през епохата на Възраждането“, която ще се проведе онлайн чрез профила на проф. Бонева във Фейсбук: https://www.facebook.com/vera.boneva.9

По-късно през деня, от 17.30 часа в Градската градина стартират и организираните забавления за децата на Шумен с участието на анимационните герои Спайдърмен, Супермен, Батман, Мини и Мики Маус. Подготвени са и подаръци за малки и големи. При лошо време шоуто за децата ще се проведе в концертната зала на Младежкия дом. Пак от 17.30 часа, но пред ДКТ „Васил Друмев“ започва спектакълът „Задявки надигравки“ на режисьора Съби Събев. От 18.30 часа пред сградата на театъра е официалното откриване на театралния фестивал „Нова българска драма“.

От 18.30 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ ще се състои симфоничен концерт под диригентската палка на Славил Димитров. В програмата са включени „Рапсодия Вардар“ и „Песен от българска сюита“ от Панчо Владигеров и Концерт за пиано и оркестър № 2 от Сергей Рахманинов.

От 19.00 часа в салона на театъра ще се играе представлението „Илинден“ по текстове от Димитър Талев и Пейо Яворов.

В 20.00 часа на откритата сцена в парк „Студентски“ започва празничният концерт за Деня на Шумен със специалното участие на популярния български поп изпълнител Миро. В него ще се включат и мажоретките от спортния клуб „Ритмик“, Freerun отбор „Layout“, формация „Танцувалня“ и младата певица Симона Стефанова от ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“.

Празничната вечер ще завърши със заря, която ще озари небето над Шумен в 21.30 часа.

24 май е другият акцент в майския културен календар на Шумен. „И тази година не можем да си позволим да направим шествие, но пък всяко училище ще организира празника за своите ученици. Така всички ще бъдат съпричастни към него и истински ще усетят смисъла на Деня на българската азбука и на славянската писменост“, коментира още Найден Косев. В 10.00 на откритата сцена на пл. „Кристал” ще бъдат връчени наградите на отличниците на „Випуск 2021“. А в 11.00 на същата сцена ще започне награждаването на носителите на Наградата на Шумен в системата на образованието. Двете събития ще бъдат съпроводени от музикално-артистична програма. В 19 ч. в зала „Арена” е спектакълът на ансамбъл „Българе” под наслов „Тайната Българе”.

Всички събития в културната програма са публикувани  на интернет страницата на Община Шумен.

Skip to content