Детските градини са готови за новата учебна година

Новата учебна година в детските градини на територията на община Шумен ще започне присъствено и при спазване на всички противоепидемични мерки и указания от Министерството на образованието. Това съобщи пред журналисти днес заместник-кметът по образование и култура Найден Косев.

„Във всички общински детски градини е създадена необходимата организация за безпроблемно стартиране на учебната година. С оглед на епидемичната обстановка и в случай, че се наложи детските заведения имат готовност да преминат на обучение от разстояние в електронна среда“, обясни Косев.

По думите му в детските градини са взети необходимите мерки за ограничаване на рисковете от разпространение на COVID-19. „Всички градини са снабдени с предпазни средства, дезинфектанти и почистващи препарати за лична хигиена. 25 са медицинските специалисти в детските градини, които ще се грижат за здравето на децата. 32 охранители от общинското предприятие „Стопанска и охранителна дейност“ ще отговарят за сигурността на детските заведения през тази учебна година“, уточни заместник-кметът.

28 са детските градини в община Шумен – от тях 16 са в града, а 12 са в селата. Към 31 август 2021 г. в детските заведения са приети 2885 деца, които са разпределени в 122 групи. В сравнение с миналата учебна година сега приетите деца са с 22 повече. Към градините има разкрити и 5 яслени групи, които ще се посещават от 113 деца. Най-голямата градина в града – ДГ „Космонавт“ ще приеме 301 деца. За населените места детска градина „Снежанка“ в село Ивански е с най-голям брой – 64 деца.

По време на брифинга Найден Косев обобщи и направените до момента текущи ремонти в детските градини. „В общо 23 детски заведения със средства от общинския бюджет се извършват ремонти на обща стойност близо 100 000 лв. Към момента ремонтните дейности продължават в градините „Братя Грим“, „Слънце“ и „Щурче“, като това няма да попречи на образователния и възпитателния процес“, допълни Косев.

 

Skip to content