Доброволци даряват плазма

13 доброволци са дарили кръв за извличане на реконвалесцентна плазма в открития от началото на декември донорски пункт към отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ-Шумен. Той приема желаещи всяка седмица – вторник и петък от 8.00 до 11.30 часа, съобщи по-рано днес началникът на отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ-Шумен д-р София Димова. Дареното количество се транспортира до кръвния център във Варна. Там се изследва и се извлича необходимата плазма с достатъчно антитела за COVID-19 и се връща за пациентите в шуменската болница, които се нуждаят от вливане.

Д-р Димова припомни, че желаещите да станат дарители на кръвна плазма, могат да посетят донорския пункт след 40-тия ден от установения положителен PCR и след като са боледували от коронавируса. По думите й, образуваните антитела в организма се губят бързо. Затова е важно, ако някой е решил да стане дарител, да го направи до два-три месеца след преболедуването. „Нека хората да не се пазят и да чакат свои близки да имат нужда от кръводаряване. Нека да идват и да даряват, за да посрещаме спешната нужда на всички пациенти, защото след това няма как да помогнат “, каза още д-р Димова.

Днес в донорския пункт на отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ-Шумен беше монтиран специализиран фризер с обем 479 литра за съхранение на реконвалесцентна плазма при температура минус 40 градуса. Зам.-кметът по здравеопазване и социална политика в общинската администрация д-р Светлана Маркова посети днес здравното заведение, за да се запознае със създадената организация на работа. „Очакванията ни са да има повече кръводарители, за да се напълни фризерът. Да не се чака. Да не се търсят дарители в последния момент. Да не се разчита само на кампании в социалните мрежи. Да не се губи време в организацията на целия процес и животоспасяващата плазма да стига много по-бързо до пациентите“, каза д-р Маркова. Тя посочи още, че администрацията поддържа връзка с кръвния център във Варна, откъдето информират, че и други десетки шуменци пътуват дотам, правят си изследвания и даряват  на място, за да помагат на тежко болни от COVID-19.

Медиците от кръвния център са доволни от новата придобивка, а д-р София Димова отново призова шуменци. „Ако сте решили да станете кръводарители, направете го сега. Кръводаряването е един дълбоко хуманен и доброволен акт. Нека да го направим за другите хора“.

Skip to content