Фестивалът „Шумла“ – три дни с магията на българския фолклор

С изпълнения на децата от ансамблите „Веселяче“ и „Звънче“ и на танцьори и певци от ансамбъла за народни песни и танци „Мадара“ завърши второто издание на фолклорния фестивал „Шумла“, който се проведе на поляните край паметника „Създатели на българската държава“. На откритата сцена на фестивала шуменските танцьори представиха танцови композиции от различни етнографски области на страната и завладяха публиката с много енергия и талант. В програмата взеха участие и солисти от ансамбъл „Мадара“, които покориха зрителите с прекрасните си гласове.

По-рано днес, в пространството пред сцената на фестивала, зрители и участници се включиха в урок по народни танци. Ръководителят на детския танцов състав „Венче“ Димитрина Узунова припомни стъпките на най-обичаните български народни хора, а след това участници и зрители извиха голямо българско хоро. В тазгодишното издание на фестивала „Шумла“ се включиха певчески и танцови състави от цялата страна, индивидуални изпълнители, участници в кулинарната изложба и занаятчии, които представиха своето изкуство и майсторство в трите дни на събитието.

В неделя (5 септември) и в понеделник (6 септември) предстоят още няколко концерта на открито, които ще се проведат на поляните край паметника. Тази вечер от 19.00 часа ще пее попфолк певицата Бриана, а от 20.00 часа на сцената ще излезе поп изпълнителката Тита. На 6 септември от 18.00 часа са предвидени забавления за деца, от 19.00 часа следва концерт на певицата Венета Калева, а от 20.00 часа за шуменци и гостите на града ще пее обичаната народна певица Славка Калчева.

От общинската администрация припомнят, че паметникът „Създатели на българската държава“ ще бъде затворен за посетители на 7, 8 и 9 септември поради заснемане на филмови кадри от компанията „Солент Филм“ ООД. Оттам уточняват още, че от компанията са поискали допълнително още един ден за снимки. Затова на 10 септември за времето от 09.00 до 20.00 часа достъпът до паметника също ще бъде ограничен.

Skip to content