Хиляди шуменци се включиха в празничното шествие за 24 май

С празнично шествие с иконата на Светите братя Кирил и Методий  и Градския духов оркестър начело започна празникът на 24 май в Шумен. Хиляди деца и родители, ученици и учители, студенти и университетски преподаватели, просветни и културни дейци се включиха за поредна година  в празничната програма, организирана от Община Шумен по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Под звуците на „Върви, народе възродени“ кметът Любомир Христов, народни представители, областният управител Стефан Желев, председателят на Общинския съвет Борислав Беджев поведоха празничната колона на висшите учебни заведения в града, училищата и детските градини,  читалищата, просветните и културните организации. Над 3500 души се включиха в шествието. По-късно, от 11 часа, в ДКТ „Васил Друмев“ кметът и председателят на Общинския съвет връчиха наградите за постижения в областта на науката и образованието за 2019-та година. Отличието „ученик на годината“ в хуманитарната и природо-математическата област получи Красимир Калоянов от 12 клас на ППМГ „Нанчо Попович“. Александър Димитров от 12 клас, възпитаник на ЦПЛР-ОДК е „ученик на годината“ в областта на изкуствата и спорта. Денис Мустафов от ПГМЕТТ „Христо Ботев“ – „ученик на годината“ в областта на професионалното обучение. Сабина Василева, студентка в специалността „Физика“ на ШУ получи отличието в категорията „студент в областта на природните, математическите и техническите науки“. Светла Патева, старши учител по музика в ДГ „Дружба“ – „учител на годината“ в системата на предучилищното образование. Слави Димов, старши учител по физическо възпитание и спорт в IX ОУ „Панайот Волов“ – „учител на годината“ в сферата на природните, математическите и техническите науки. Андрей Андреев, учител в СУ „Йоан Екзарх Български“ – „учител на годината“ в сферата на хуманитарните науки. Албена Иванова-Неделчева, директор на СУ „Сава Доброплодни“ бе отличена в категорията „директор на училище“. Доц. д-р. Красимир Кордов, преподавател в ШУ – за „принос в областта на природните, математическите и техническите науки“. Проф. д-р. Димитър Попов, преподавател в ШУ – за „принос в сферата на хуманитарните и педагогическите науки“.  Училищният отбор по баскетбол за юноши 11-12 клас към ППМГ „Нанчо Попович“ бе награден в категорията „ученическа формация“. Педагогическият колектив на ЦПЛР УСШ „Хан Крум“ – в категорията „педагогически колектив в системата на училищното и извънучилищното образование“.

Почетният гражданин Фикрет Индже, председател на Надзорния съвет на „Алкомет“ АД Шумен, получи наградата за подкрепа и подпомагане на инициативи в областта на образованието.

Кметът и председателят на Общинския съвет връчиха знака „почетен гражданин на Шумен“ на хореографа Иван Иванов.