Изложба за града и за децата на Шумен

В навечерието на Деня на Шумен – 11 май в сградата на общината бяха открити две изложби. Те са подредени във фоайето на втория етаж в администрацията.

Фотографската експозиция включва най-добрите творби, направени по време на националния пленер по фотография, който се проведе от 18-ти до 21 април в града.  Те са запечатали различни моменти по време на репетициите и подготовката за концертни изяви на ансамбъл “Шумен”, “Мадара”, “Веселяче”, “Звънче”, артшколата по изобразително изкуство, балетната школа и хор “Бодра песен” към ЦПРЛ – ОДК, танцовите формации “Емоушън”, “Танцувалня” и спортен клуб “Ритмик”. „Нито една от снимките не е подписана, защото всички работихме в екип и целта беше да вкараме светлина в тези ансамбли и хората да се запознаят с тяхната работа. Радвам се, че имах възможност да видя тези хора, те са носители на много награди, и децата и ръководителите им работят с много страст“, разказа Ивайло Сакералиев при откриване на изложбата. Десислава Златева, началник на отдел „Култура, младежки дейности и спорт“ обясни, че в празничната програма 10 май е посветен на децата и младите хора на Шумен. И откритите ателиета, и изпълненията на Танцувалня, и тази изложба показват колко са талантливи нашите деца.

Другата изложба е под мотото „Моят град“. Тя е дело на ученици от профила „Изобразително изкуство“ на СУ „Сава Доброплодни“. Експозицията се състои от 34 картини. Нарисувани са различни сгради, забележителности и пейзажи от Шумен, които показват красотата на града. Творбите на талантливите ученици от 8 до 11 клас са отличени в училищен конкурс, посветен на 11 май. При рисуването на картините са използвани разнообразни техники – графични и живописни, а създаването на платната е продължило два месеца, разказа Деница Спасова, преподавател по изобразително изкуство в училището. Тя сподели, че децата са рисували с много желание и любов. „Радвам се, че в същото време успяха и да научат повече за града и за обектите, които нарисуваха“, допълни тя.

В дните преди Великден изложбата на младите художници гостува и в кулоарите на парламента. Тогава тя бе открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Кметът Любомир Христов поздрави учениците и авторите на фотографиите. Той разказа, че гостите от Браила са били силно впечатлени от майсторството и таланта на децата и при следващо гостуване там, ще бъде организирано представяне на двете изложби в побратимения град.