Капелати преживявания

Туристическото предприятие на Община Шумен организира събитие „Капелати преживявания“ на 17 май, петък, от 17.00 до 19.00 часа в Сребровата къща. То ще се проведе под надслов “Везувий или как вулканът стана символ на шапката” и разказва за шапките и шапкарството в нашия град. На него ще присъства дъщерята на придворния шапкар на цар Борис Стефанка Станчева. Организаторите канят шуменци да се забавляват, да видят малки и големи образци-съкровища  на прочутата  дамска шапкарка  Дюлгерова, да узнаят какво е  шуменският „Везувий“, да покажат шапките, които пазят в  семеейния гардероб, както и да запечатат “капелатия“ спомен на снимка.
„Нагиздили глави помъдрели,
с шапки старинни и капели,
КАНИМ
кокони и франтове на чрезвичайно забавление.
През първите десетилетия на ХХ век  шуменци  от заможните фамилии  обръщат все по-голямо внимание на навлизащата  европейска мода.  Гардеробът им се състои от  облекло с различно предназначение – за гости, за разходка в парка, за обяд, за вечеря и за танци, като задължителен атрибут  е шапката. Модните тенденции навлизат чрез чуждоземски списания. Дамските  шапки, изработвани с вдъхновение и големи усилия,  представляват малки произведения на изкуството. С големи периферии, като камбана, тюрбани или барети те са  от слама или филц, декорирани с пера,  паднели, брошки  и цветя. Всяка се е изработвала ръчно.
При мъжете шапките са признак на обществено положение. Хората от висшето общество  носят цилиндри. Търговците и занаятчиите  носят бомбета или шапки от филц “Борсалино” през зимата и “Гарсонетки” през лятото. За работниците и селяните  остават каскетите.
Какво ще правим?
Избираме слънчев следобед  за възхищение от малките и големи образци-съкровища  на прочутата  дамска шапкарка  Дюлгерова.
Ще  узнаем  какво е  шуменският „Везувий“.
Ще  ни покажете и  шапките, които пазите във Вашия  семеен гардероб.
И…, разбира се, ще се забавляваме, като използваме фотоапаратите си за запечатване на
„ капелатия“ спомен.
Събитието ще се осъществи при хубаво време  в двора на Среброва къща, на ул.“Цар Освободител“ № 156  на 17-ти май  от  17 до 19 ч.