Кметът Любомир Христов издаде заповед с превантивни мерки срещу разпространението на коронавируса

Заради регистрираните случаи на коронавирус на територията на Република България кметът на Шумен Любомир Христов издаде заповед с превантивни мерки срещу разпространението на COVID-19.

До второ нареждане на територията на община Шумен се отменят всички обществени, културни и масови събития на открито и закрито, включително кинопрожекции, театрални постановки, тренировки на спортните клубове, в които участват деца. Забранява се провеждането на масови мероприятия с участието на деца и възрастни, в това число и събирания в пенсионерските клубове. Спортните събития също ще се провеждат без публика.

В заповедта се посочва още, че ще се осъществява завишен контрол при сутрешния филтър в детските градини, яслите и дневните центрове за деца и младежи с увреждания. Преустановяват се посещенията и свижданията в специализираните институции и социалните услуги на територията на общината, ще се извършва дезинфекция на колите на транспортните фирми, на обществения и служебен транспорт. Ще се засили контролът върху хигиенните и дезинфекционните мероприятия във всички обекти с обществено предназначение, включително в заведенията за обществено хранене.

Пътуванията в страната и чужбина да се извършват само в крайни случаи, а след завръщането да бъдат уведомявани общопрактикуващите лекари. При симптоми на вирусно заболяване личните лекари да бъдат уведомявани по телефона, за да се предотвратят струпвания пред лекарските кабинети и в спешно отделение.

Skip to content