Кметът Любомир Христов представи намерението на общината да кандидатства за електроавтобуси и изграждане на зарядни подстанции

По-рано днес кметът Любомир Христов покани на среща председателите и представители на политическите групи в Общинския съвет, за да им представи намерението на общината да кандидатства по ОП “Околна среда” по приоритетна ос “Подобряване на качеството на атмосферния въздух”.

Шумен е една от 11-те общини в страната, които могат да се включат в програмата и да закупят съвременни електроавтобуси. “Смятам, че това е изключително добра възможност да продължим да работим за подобряване на средата на живот за шуменци, да намалим замърсяването на въздуха чрез използването на екологичен транспорт. Проектът ще се изпълнява до 2023 година, затова бих искал всеки от вас да е наясно какво предстои и дали всички сме съгласни да работим в тази посока”, каза кметът на днешната среща.

Шумен може да получи 12 млн. лева, с които да се закупят електроавтобуси и да се изградят зарядни подстанции. Кметът припомни още, че от 2020 година ще бъдат налагани солидни санкции на общините, ако не са предприели мерки за опазване на околната среда. “Едно от условията е да имаме общинско предприятие за транспорт. За съжаление ние нямаме общински транспорт, както, например, това е в останалите общини. Трябва да създадем или да вменим на някое от другите общински предприятия тази дейност. Освен това, трябва да имаме лиценз за пътнически обществен транспорт. Искам тук да уточня, че става дума за обслужване само на две или три линии до най-отдалечените квартали и до индустриалните зони, а не на целия град. Предстои много работа, много неща трябва да се свършат. Ще ни е необходима помощта на правната комисия. За нас е важно мнението на всички съветници и на шуменци,” каза Христов по време на срещата.

Той пое ангажимент експертите от общината, които работят по проекта, да изпратят на общинските съветници насоките за кандидатстване, които да бъдат обсъдени на заседанията на постоянните комисии.