Кметът Любомир Христов се срещна с учители в село Царев брод

Посещението на кмета бе по покана на директора на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в село Царев брод Тихомир Трифонов и е част от поредицата срещи и разговори, които той проведе през учебната година. В началото на срещата Тихомир Трифонов представи училището и благодари на колегите си за всеотдайната работа.

“Още когато спряхме отпред, минахме през двора и влязохме във входа, разбрах, че това е различното училище, както гласи вашето мото. Училището наистина е добрият пример и аз ви поздравявам, защото зная, че всеки от вас е лично ангажиран с тази амбиция”, каза Христов още в началото на срещата. Животът в училището и работата с учениците личи по снимките, които разказват за ежедневието и празниците, по рисунките и стенописите, подредените кабинети и зали. “Сигурен съм, че учители и ученици идват с огромно желание и всички заедно сте направили това място свой втори дом.”

Тук се обучават 113 ученици, от които 62 ежедневно пътуват от Коньовец,  Филиал Депо, кв. Макак, кв. Мътница, ИЗЦ, Велино, Златна нива, с. Мадара. Най-новата, записана в първи клас ученичка – от началото на тази седмица, е от с. Тимарево. Вече е сформиран първи клас с 16 ученици, което означава, че  макар и на долната граница паралелката е с нормална пълняемост. От 17 педагози, 15 са на щат, а двама са външни лектори, разказа Тихомир Трифонов.

По време на разговорите кметът Любомир Христов припомни, че през последните три години Шумен е една от общините в България с най-много инвеститори и необходимост от работна ръка – и квалифицирана, и неквалифицирана. Той сподели, че според него още от началото на  прогимназиалния курс училищата трябва да започнат да работят за професионалната ориентация на децата. Кметът пое ангажимент през следващата учебна година със съдействието на общината да се организират посещения и беседи за различните професии в шуменски предприятия.

На въпрос за съдбата на кухнята на социалния патронаж и настояването училището да си възстанови отнетото пространство кметът припомни, че ремонтът на помещението в Шумен се очаква да завърши през есента и от следващата учебна година ще може да се използва и останалата част от столовата. „Общината е заявила нови автобуси и се надявам искането ни да бъде одобрено“, каза още кметът по повод предложението поне единият от двата училищни автобуса да бъде подменен.

Skip to content