Кметовете на Шумен и на Браила си обещаха да задълбочат връзките между двата града

Кметът Любомир Христов прие днес делегация от Браила, водена от кмета на побратимения румънски град Виорел Мариан Драгомир, заедно с неговата съпруга Космина Драгомир и зам.-кмета Александру Джантя Крикан. Тримата са гости на Шумен по повод празника на града 11 май. На срещата присъства и целият кметски екип на общината.

Любомир Христов и Виорел Мариан Драгомир изразиха задоволство, че имат възможност да се срещнат и запознаят лично.

„Радвам се, че още с идването си, се включихте в нашата празнична програма. Предстоят още много събития, които, надявам се, ще посетите с интерес“, каза Любомир Христов.

Той представи колегите си и благодари на румънската страна за грижата към българските паметници на култура в Браила. Със средства на румънската държава там вече започна ремонт на българската църква.

„Подобно на Браила и в нашия град в разбирателство живеят представители на различни етноси. На тържествената сесия на 11 май ще присъстват Варненско-преславският митрополит и мюфтията на града. Бих искал да Ви подаря ето тази икона на Богородица, осветена от владиката, в знак на благодарност и картина на художничката Павла Коларова“, каза Христов. Той припомни, че досега групи от Браила гостуват на Шумен всяка година и между различните творчески състави от двата града има вече изградено добро приятелство.

Виорел Мариан Драгомир разказа, че Браила е космополитен град, в който живеят хора от 18 етноса. „На фона на конфликтите по целия свят нашият град може да бъде пример за етническа толерантност“, сподели още той. Кметът на Браила разказа, че двамата със съпругата си са сключили брак в българската църква и децата им са кръстени в нея. „И, ето ме днес тук. Вярвам, че няма нищо случайно на този свят.“

Той припомни още, че и в Румъния предстоят избори през следващата година. „Сигурен съм обаче, че ще продължим да се виждаме и да работим заедно. Затова Ви желая още повече проценти на есен на вашия местен вот.“ Заместник-кметът Александру Джантя Крикан, който бе гост на Шумен на 11 май, 2017-та сподели, че е силно впечатлен от промените в града ни за изминалите две години.

По-късно тази вечер делегацията от Браила ще гостува на НЧ „Добри Войников“, където в 18.00 часа ще започне „Пролетен концерт“ на танцовия ансамбъл „Гайтани“, на ДТА „Пъргавелче“, ансамбъла за народни песни „Панайот Волов“ и балетното студио към читалището.