Константин и Александър Владигерови: Най-топлата, най-сърдечната и най-зареждащата публика за нас е тук в Шумен

Щастливи сме, че отново сме на шуменска сцена. За нас е голяма чест да участваме в този концерт с почит и преклонение към духа на Владигерови. Така Александър и Константин, внуците на Панчо Владигеров, определиха гостуването си на шуменска сцена и участието си в концерта, посветен на 120 години от рождението на големия български композитор, диригент и педагог. „Панчо Владигеров ме зарежда и вдъхновява, това е висш професионализъм и за мен е голямо предизвикателство и отговорност да свиря негови творби“, коментира Константин Владигеров по време на нарочна пресконференция, организирана в залата на БТА днес. Според Александър Владигеров професионализмът и отговорността към музиката, с която всяка нота е написана,  са изключително задължаващи. Двамата братя споделят, че трудно могат да опишат състоянието, което изпитват, докато свирят музиката на своя дядо. „Всеки тон ти трепери в душата, това е отговорност, музиката говори сама и с думи не мога да го изразя, казва Константин. В брифинга участва и пианистът Христо Попов, който от няколко години концертира заедно с двамата братя близнаци. Той ще изпълни една от най-красивите творби на Владигеров – Трети концерт за пиано и оркестър, написана тук в Шумен, според архивните документи, запазени в къщата музей в Шумен.

Кметът Любомир Христов поздрави с добре дошли в града на Панчо Владигеров неговите внуци Константин и Александър и Христо Попов. „Много бихме се радвали, ако и вие усетите тук в Шумен емоцията, която е чувствал Вашият дядо, да усетите как градът пази спомена за големия български композитор. Ще се радвам с всяко с Ваше идване и тръгване оттук да отнасяте със себе си спомен за нашия град и да намерите онова вдъхновение или онзи спомен, който и Вие да наречете шуменски“, каза Христов по време на брифинга по повод събитията, които общината организира във връзка със 120 години от рождението на Панчо Владигеров.

За поредна година общината отбелязва годишнината от рождението на Панчо Владигеров със събития, които превръщат 13-ти март в една от най-значимите дати в културния календар на общината. „Сигурен съм, че Вашето гостуване и изпълненията Ви утре вечер заедно със симфониета Шумен ще направят концерта едно от най-запомнящите се събития през годината“, добави кметът.

Всички събития, които общината организира съвместно с културните институти в града – концерти, изложби и разбира се конкурса за пианисти и цигулари, имат една основна цел – да популяризират творчеството на Панчо Владигеров. За нас като българи е важно публиката да има възможност да слуша творбите му, да продължим да говорим за него и да се гордеем, че Владигеров е световен музикант, каза зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.

Концертът, посвметен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров е утре, от 18.30 часа с участието на солистите Христо Попов /пиано/, Константин Владигеров /пиано, кларинет/, Александър Владигеров / тромпет/, Стоян Янкулов – Стунджи /ударни инструменти/. Диригент е Калина Василева. Зрителите ще чуят Миниатюри „Шумен“ опус 29 на Панчо Владигеров, „Дългият път към дома“ – Константин Владигров, „Господско хоро“ из цикъла „Български песни и танци“ на Панчо Владигеров, опус 25, „Приказка“ из „Картини за пиано“ , опус 46, „Песен за шута“ из Сценична музика към „Дванайсета нощ“ по У. Шекспир, Концерт за пиано и оркестър № 3, си бемол минор, опус 31.