Куфатарията в къща „Д-р Верби“ вече посреща посетители

В Международния ден на екскурзовода днес в една от къщите във  Възрожденския комплекс в Шумен – къщата на д-р Верби, беше открито възрожденско кафене.

„Куфатарията“ е една от атракциите на комплекса. На това място в началото на миналия век се е намирало едно от трите кафенета в града. Тогавашният кмет на Шумен Петър Кърджиев ги нарича „куфатарии“, обясни защо така е именувано заведението екскурзоводът Светлана Джанкова. През годините тук е имало ресторант, галерия, а преди време от общинското предприятие решават да възстановят старото градско кафене и да посрещат посетителите и туристите с кафе на пясък и бяло сладко. Освен това, ще се предлагат и други традиционни за онова време сладкиши – целувки, меденки, захарни пръчки и др, а гостите ще могат да играят на популярни в миналото игри на карти.

Любомир Христов поздрави екскурзоводите от общинското предприятие за туризъм и публични атракции по повод Международния ден на екскурзовода и по стара традиция плисна менчето с вода за здраве и успех на начинанието. Освен да предлагат хубаво кафе и сладки, той ги посъветва да направят кафенето място за срещи и разговори по обществените дела, политика, култура, спорт, както е било някога. „Пожелавам ви да го наситите с живот и да посрещате много посетители“, каза кметът при откриването.

Освен „куфатарията“ комплексът привлича интереса на посетителите с ретро фототов Сребровата къща, където всеки, който пожелае, може да си направи снимки, да разгледа стаите на етносите, музея на шапките, а младоженците могат да сключат там граждански брак. През миналата година близо 30 хиляди туристи са посетили къщите от Възрожденския комплекс на ул. „Цар Освободител“ и Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“, които се стопанисват от ОП  „Туризъм, публични прояви и атракции“.

От общинското предприятие напомнят още, че във възрожденския комплекс и къщите „Баба Райна“, „Среброва къща“, „Ганушева къща“ и къща „Д-р Верби“ посетителите могат да използват безплатно безжичен интернет. WiFi системата работи още в Градската градина, на територията на информационния център и касата на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“, Шуменската крепост и в района на НИАР „Мадара“.