Любомир Христов: Надявам се да създадете добри приятелства и да отнесете със себе си хубави спомени от Шумен

Кметът Любомир Христов се срещна с гостите от Ксанти, Гърция, Струмица, Северна Македония и Браила, Румъния, които заедно с община Шумен са участници в проекта „Гражданите за Европа“. На специална среща в къща „Баба Райна“ партньорите разказаха за своите градове, представиха успешно реализирани проекти, международни контакти и съвместни събития. По думите на кмета Христов, няма нищо по-естествено от това да развиваме междусъседските си отношения, да представяме и популяризираме своята култура на съвместни събития. „Радвам се, че тук виждам и толкова млади хора, които са истинските посланици по света на нашите традиции, култура и модерно развитие. Надявам се, че ще останете с приятни впечатления от Шумен, ще отнесете със себе си хубави спомени от нашия град и ще създадете добри приятелства“, каза още Христов.

По-рано през деня в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен също в рамките на проекта бе организирана и дискусия “Един до друг преди ЕС“, в която представители на местните власти, на образователни, културни институции и младежки организации имаха възможност да споделят мнението си на евроскептик или еврооптимист по теми като образование и реализация, семейство и традиции, пътуване, бизнес. Своя опит и успешни практики по програма „Еразъм+“ споделиха Евгения Михова от ДГ „Братя Грим“ в Шумен и Мария Вандулова от Струмица.

На  6 и 7 септември, на откритата сцена на фестивала „Шумла“, гостите от Браила, Ксанти и Струмица ще представя традиционни за градовете партньори фолклорни танци. На 7 септември, в Информационния център на Паметник „Създатели на българската държава“, партньорите по проекта ще представят културно-историческото и наследство на градовете партньори.