Любомир Христов прие посланика на Чехия Душан Щраух

Кметът на Шумен се срещна в ранния следобед днес с посланика на Чешката република в България. Н.Пр. Душан Щраух е в Шумен по покана на Любомир Христов, за да се запознае с Индустриалния парк и с условията, които той предлага на инвеститорите, за да изградят в него свои производства.

В срещата участваха и Емил Кимак (Emill Kimak), представител на фирма SOR Libchavy за България и Индржих Худи (Jindřich Chudý), който отговаря за международните контакти. Чешката СОР Либхави е производител на модерни автобуси, тролейбуси и електробуси. „Търгуваме със Словакия, Унгария, Полша, прибалтийските държави, Русия, Исландия, Фарьорските острови, но към момента България е най-интересният пазар за нас. Вече работим със Стара Загора и Сливен“, обясни Индржих Худи.

По време на срещата Любомир Христов посочи, че индустриалното развитие на Шумен е един от приоритетите в управленската програма на неговия екип. 17 са вече инвеститорите в парка само за две години. Със сигурност обаче най-важно е мнението на предприемачите, затова е добре, че посланикът е на посещение заедно с представители на бизнеса, каза още Христов. След срещата той предложи заедно да посетят шуменския индустриален парк и да се убедят сами във възможностите, които предлага.

Любомир Христов и посланик Щраух разговаряха и за доброто партньорство между общината и Чешкия културен център. Кметът припомни, че повече от 15 години Регионалната библиотека в Шумен и Народното читалище „Добри Войников-1856“ работят по съвместни проекти, организират изложби, представят чешки и български автори и филми. Душан Щраух предложи изложбата „Българските чехи“ да гостува и на Шумен. Тя разказва за дълбоките корени на българо-чешкото приятелство и за първите чехи, които идват тук и помагат за укрепването на българската държава след Освобождението.

По време на посещението си в Индустриалния парк посланикът на Чешката република в България Н.Пр. Душан Щраух заедно Емил Кимак и Индржих Худи бяха впечатлени от развитието на парка и от партньорството между общината и частния инвеститор. Те поискаха повече информация, която да популяризират пред чешкия бизнес и изразиха желание да се възстановят двустранните контакти в областта на автомобилостроенето, още повече, че имаме примера с успешното сътрудничество с чешкия LIAZ  през 70- години.