Марио Хосен и Марта Потулска солисти на Симфониета Шумен

170 години от основаването на първия български оркестър ще бъдат отбелязани с поредица от концерти на Симфониета Шумен. На 30 януари, четвъртък, от 18.35 часа в Концертната зала „Проф. Венета Вичева“ на шуменската публика ще гостуват Марио Хосен (цигулка) и Марта Потулска от Полша, (виола). Диригент е Станислав Ушев. В програмата са включени творби на Белини – увертюра към операта „Норма“, Брух – Концерт за цигулка, виола и оркестър, Бетовен – Симфония №1.

Цигуларят Марио Хосен е роден в Пловдив. Майка му е оперна певица, брат му – пианист и музиката естествено огражда неговото всекидневие. Орисан е за нея още с първия подарък след раждането си – цигулка от баба му, учителка по музика. На седем години вече свири с Пловдивската филхармония. На 17 продължава обучението си във Виенската музикална академия при Михаел Фришеншлагер. Дипломира се с награда на австрийското министерство на културата за високи творчески постижения. Пътят му в музикалната кариера е свързан с бележити педагози и солисти като Руджеро Ричи и Жерар Пуле в Париж, Ифра Нийман в Лондон. Популярност му носят изпълненията на шестте концерта и 24-те капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Представя ги в Европа, Азия, Америка, в престижни зали като „Карнеги хол“, „Концертхаус” „Брукнерхаус“, пише Радио България за него.

Кратка биография на полската цигуларка е представена на сайта на Полския институт в София. Maрта Потулска започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст. След завършване на музикалното училище продължава обучението си в Грац в Universität für Musik und Darstellende Kunst в класа на проф. Матиас Маурер, бивш солист виолист на Кралския Концертегебау оркестър в Амстердам. Завършва следването си с отличие, в периода 2014-16 е асистент в университета в Грац, като същевременно развива артистичната си кариера. Концертира в редица престижни международни фестивали: Salzburger Festspiele в Залцбург, „LaStrada“ и „Eggenberger Schlosskonzerte“ в Грац, Австрия.