Над 180 състезатели ще участват в Международния есенен турнир по информатика в Шумен

187 състезатели от 8 държави са подали заявки за участие в 10-тото юбилейно издание на Международния есенен турнир по информатика, който ще се проведе в Шумен от 21 до 25 ноември. Това съобщи на пресконференция председателят на организационния комитет на състезанието Бисерка Йовчева. В брифинга участваха още зам.-кметът на община Шумен д-р Светлана Маркова и председателят на Общото събрание на ШУ „Еп. К. Преславски“ доц. Юрий Проданов.

Заявки за участие са подадени от Русия, Полша и Румъния, които заедно с България и Китай са сред петте световни сили в областта на състезателната информатика. Останалите чуждестранни състезатели и отбори са от Молдова, Сърбия, Швейцария и Армения.

„Очакваме в дните на турнира да пристигнат в Шумен над 600 души, сред които участници, съдии и жури. Участниците в състезанието тази година са рекорден брой в сравнение с предишните издания“, съобщи Бисерка Йовчева. Тя допълни, че паралелно с международната надпревара ще се проведе и национален турнир по информатика, в който ще се включат около 250 състезатели.

Двата състезателни дни са на 23 и 24 ноември от 9.00 до 14.00 часа в Шуменския университет. Студенти и ученици от ППМГ „Нанчо Попович“ пък ще се включат като доброволци и ще помагат на гостите. Ново в тазгодишното издание на международния форум е провеждането на уъркшоп. Темата, по която ще се работи, е методиката на обучението на деца с върхови постижения в информатиката. Проявата ще се състои на 23 ноември от 10.00 часа в зала 309 на корпус 1 на университета.

Два отбора ще представят Шумен в състезанието. При информатиците до 15 години отборът е в състав – Михаил Василев, Едис Хакъ, Ростислав Стоянов и Кристиян Козарев. При състезателите до 20 години отборът се състои от Йордан Димитров, Виктор Върбанов, Иван Смиленов, Ферит Исмаилов. Иван Борисов и Сали Басри ще участват в сборен отбор от ученици от Шумен, Смолян и Свиленград.

Международният есенен турнир по информатика се организира от Община Шумен, Шуменския университет „Еп. К. Преславски“ и Школа А&Б. Форумът се провежда под патронажа на кмета на община Шумен Любомир Христов.