Награждават отличените участници в Националния конкурс „Мадарски конник“

На 19 май, неделя, от 11:00 часа в комплекс „Авшарян“ ще бъдат наградени първенците в XI Национален конкурс „Мадарският конник – символ на историческото минало и европейското бъдеще на България“. Целта на конкурса е да даде възможност на учениците да изразят отношението си към историческата памет на своя народ със средствата на изкуството. Той включва пет раздела: рисунка, компютърна рисунка, презентация, литературен конкурс и декоративно приложно изкуство.

Участваха близо 240 деца от Шумен, София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново, Разград, Монтана, Търговище, Дряново, Летница, Попово, Ловеч, Полски Тръмбеш, Бяла Слатина, Кърджали, Хасково, Балчик, Ямбол, Раднево, Тервел, Гоце Делчев и селата Коларово, Зафирово и Руен. От тях 77 участници се представиха с 81 литературни творби, 70 автори с рисунки и 35 с пластики, 25 автори участваха с компютърни рисунки и 13 с презентации.

С най-добрите рисунки ще бъде подредена изложба, а наградените презентации ще бъдат показани по време на награждаването. Отличените участници ще получат грамоти, медали и предметни награди. След тържеството те ще посетят резервата „Мадара” и Мадарския конник.

Организатори на конкурса са Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, Община Шумен и Центъра за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс – Шумен.