Национално ученическо състезание по дебати ще се проведе в Шумен

От 21 до 23 септември за трета поредна година Шумен ще бъде домакин на Националното ученическо състезание по дебати. Откриването на надпреварата е на 21 септември, събота, от 17:30 часа пред Младежката сфера в парка до Безистена. През следващите два дни състезанието ще се проведе в ППМГ „Нанчо Попович” и в Младежкия дом.

В надпреварата ще вземат участие над 80 ученици от цялата страна – Шумен, София, Пазарджик, Варна, Русе, Пловдив, Стара Загора и Бургас. Те ще бъдат разделени на отбори по трима души и ще премерят знания в състезателния ученически формат „световни училища“. Учениците ще дебатират по различни теми в четири кръга, полуфинал и финал.

Някои от темите за дебатите бяха предварително обявени, за да могат учениците да се подготвят. Те са свързани с отношенията между Китай и Хонг Конг, военните конфликти в Сирия, Йемен, Нигерия и Судан, както и приоритизиране на финансовата стабилност пред увеличаването на публичните поръчки и разходи по време на икономическа криза. Останалите теми ще бъдат обявени непосредствено преди отделните кръгове, като състезателите ще имат време от половин час, за да се подготвят.

Състезанието се организира със съдействието на Асоциация дебати България, верига супермаркети Булмаг и Алкомет АД.