Нова техника за близо 900 000 лв. осигурява общината за дейността на ОП „Чистота“

Заместник-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров и директорът на общинското предприятие „Чистота“ Евгений Цанков представиха днес новата техника за почистване. Закупени са метачна система, миячна машина и многофункционален багер. Мотометачката и мотомиячката са на германската фирма MAN и са с надстройки на лидера в бранша TISAN. Миячката е с 8-кубикова цистерна за вода. Разполага с подвижни предни дюзи, както и с маркуч за ръчно миене на улиците. Метачката е с една централна и 2 странични четки. Разполага с бункер за смет с обем 4,5 куб.м. и 1500-литров резервоар за вода. По-малките и по-замърсените улици ще се мият с маркуч, а за големите улици и булеварди ще се използват предните дюзи, като ще се работи през вечерните часове.

„Продължаваме да оборудваме предприятието. В момента тече поръчка и за още две вариопреси, предстои процедура и за нови  съдове за смет, като амбицията ни е до края на следващата година или в началото на 2021-ва ОП „Чистота“ да започне да мие и чисти целия град,“ съобщи Боян Тодоров пред журналисти.

Очаква се до две седмици да завърши регистрацията на новата техника, след което тя да бъде въведена в експлоатация и с нея да се извършва регулярно миене на улиците на Шумен.

Евгений Цанков посочи, че техниката е нова. Предстои да бъдат закупени още голяма мотометачка и мотомиячка, както и две по-малки метачки, които да бъдат използвани за почистване на пешеходните зони, алеи, тротоари, както и два сметосъбиращи камиона. В момента в ОП „Чистота“ работят 90 души, като се предвижда да достигнат 138.