Възпитаник на хуманитарната гимназия в Шумен с международно отличие

Кметът на Шумен Любомир Христов връчи днес на Вивиан Антонова Крайславова бронзов медал от най-престижното събитие за гимназисти с екологична носоченост – международната олимпиада GENIUS OLYMPIAD.

Събитието се провежда от 2010 година и се организира от Рочестърския технологичен институт в Ню Йорк и фондацията „Terra Science and Education“. Олимпиадата предоставя уникална възможност за изява на учениците от гимназиален етап от цял свят и цели да насочи младите умове към търсене на решения на днешните екологични предизвикателства. Участието стимулира развитието на умения и придобиването на знания, необходими на гражданите, лидерите, учените, писателите, инженерите и политиците на бъдещето – хората, които ще насърчават и допринасят за по-голяма устойчивост на околната среда през целия си живот.

Любомир Христов поздрави Вивиан и нейния ментор Лина Янбастиева-Петрова за постигнатия успех и високото отличие. Според него ангажираността на младите хора към проблемите на екологията и опазването на околната среда е най-силното доказателство, че бъдещето на планетата може да бъде в по-добри ръце. Христов пожела на Вивиан Крайславова, която вече е студентка в Историческия факултет на Софийския университет, да продължава да бъде все така смела и упорита в стремежа си към нови знания.

Вивиан Крайславова, възпитаник на СУ „Йоан Екзарх Български“,  беше единственият български представител в списъка на допуснатите  финалисти и подрежда името си сред свои връстници от САЩ, Япония, Германия, Великобритания и др. Тя участва в олимпиадата в категорията „Творческо писане: поезия“ с оригиналната си творба, озаглавена “Butterfly Effect” („Ефектът на пеперудата“). Нейната преподавателка Лина Янбастиева-Петрова определя Вивиан като изключително креативен млад човек, който успешно и целенасочено развива своя интерес към хуманитарните науки и екологичното възпитание още в училище.

Шумен чества 165 години читалищно дело

С церемония по издигане на националния флаг, знамето на Шумен, на ЕС и запалване на читалищния огън започна празничната вечер, посветена на 165-тата годишнина от основаването на Народното читалище „Добри Войников-1856“.

Специален гост на честването беше вицепрезидентът Илияна Йотова. Събитието уважиха кметът Любомир Христов, областният управител Валентин Александров, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, зам.-ректорът на ШУ „Еп. К. Преславски“ проф. Чавдар Сотиров, председателят на първото българско народно читалище „Елена и Кирил Д. Аврамови-1856“ в град Свищов  Пламен Александров. Градинката пред читалището на площад „Възраждане“ събра много граждани и гости от страната.

Николай Николов, председател на НЧ „Добри Войников-1856“ припомни, че читалището е символ на възрожденския Шумен, но продължава и днес да съхранява традициите и да укрепва българския дух. В емоционално слово вицепрезидентът Илияна Йотова благодари за привилегията да бъде гост на това тържество в памет на великите българи, вдъхнали живот на българските читалища и възпитали поколения българи в родолюбие. Кметът на Шумен Любомир Христов поздрави читалищните дейци, които повече от век и половина съхраняват българската духовност и култура. Той припомни, че тук е поставено началото на българския театър. Тук е играна първата българска оперета. Тук е създаден първият български оркестър. Тук е подредена първата българска детска библиотека. „Гордеем се, че тук общественици и творци са формирали и укрепвали националното самосъзнание на българите“, каза Христов.  Заедно с председателя на Общинския съвет Ася Аспарухова двама връчиха почетни отличия на Величка Евтимова и Ирина Върбанова – „Носител на златна значка на град Шумен“ за тяхната значима обществена дейност и принос за творческото развитие на младите хора в Шумен, за популяризирането на класическото танцово изкуство, както и за развитието на културата в нашия  град.

В знак на признание за професионалните им достижения и за тяхната активна обществена дейност Илияна Йотова връчи плакет на вицепрезидента на проф. Кина Вачкова, Детелина Палазова, ДТА „Пъргавелче“ и на ръководителя на ансамбъла Чавдар Чанов. Председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов връчи юбилеен плакет и Златна звезда на НЧ „Добри Войников-1856“ – 165 години общонародно читалищно дело.

 

 

 

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с кмета Любомир Христов

Кметът на Шумен Любомир Христов посрещна вицепрезидента Илияна Йотова, която беше специален гост на честването на 165 години от основаването на НЧ „Добри Войников-1856“ в Шумен. По време на разговора между двамата с участието на заместник-кметовете Татяна Костова, Росица Антонова, Светлана Маркова и Найден Косев Илияна Йотова прояви интерес към индустриалното развитие и възможностите за привличане на инвеститори. Тя сподели, че има поглед върху развитието на Индустриалния парк край Шумен, който е един от добрите примери в това отношение в страната. На въпроса на вицепрезидента доколко пандемията е оказала влияние върху местната икономика, кметът коментира, че местният бизнес успя да реагира превантивно. Той припомни, че по инициатива Жечко и Красен Кюркчиеви беше създадена и дарителска сметка, в която бяха събрани близо 600 000 лева в подкрепа на работещите в здравната, социалната и образователната сфера. На срещата стана дума и за опазването на културните паметници в района, както и за необходимостта от ускоряване на процедурата по финансиране на проекта за реставрация и укрепване на паметника „Създатели на българската държава“. По думите на Илияна Йотова очаква се в плана за възстановяване и развитие да бъдат предвидени средства за такава дейност.

Кметът подари на Илияна Йотова плакет с Мадарския конник.  А по-рано той се срещна и с председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, който му връчи Почетен знак на Съюза на народните читалища като израз на благодарност за включването в Националния комитет за отбелязване на 165 години общонародно читалищно дело. От името на общинското ръководство кметът подари на Николай Дойнов картина от шуменския художник Благомир Папазов.

 

Областният информационен център обяви старта на информационна кампания

Първата информационна среща от кампанията е на 27 септември от 10.30 часа в лекционната зала на ОИЦ – Шумен. Регистрацията започва в 10.00ч. Поканени са представители на общинската администрация, директори на училища, детски градини, читалища и неправителствени организации.

Областен информационен център (ОИЦ) – Шумен инициира последна за 2021г. обиколка в десетте общини на областта. Ще бъдат представени актуални процедури за кандидатстване с проекти. В периода 27 септември – 08 октомври, експерти на ОИЦ заедно с представители на Териториалния областен офис на Националната служба за съвети в земеделието (ТОО на НССЗ) ще посетят по график десетте общини в област Шумен. Сред земеделски стопани, директори на училища, детски градини, читалища и общинска администрация, ще бъдат популяризирани условията за кандидатстване по четири актуални процедури, които се финансират от три различни програми. На пресконференция днес ОИЦ-Шумен представи в резюме процедурите, включени в кампанията. Това са две мерки от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020), насочени към създаване на стопанства на млади фермери (м.6.1)  и стартова помощ за развитието на малки стопанства (м.6.3). Приемът и по двете мерки се очаква да стартира в периода септември – ноември 2021г.

Процедурата „Подобрена информираност за изкуства и култура на етнически и културни малцинства (фокус върху роми)“, която е насочена към кандидати – нетърговски организации, публични или частни, както и неправителствени, установени като юридически лица в България, включително общини. Целта е осигуряване на достъп до културата и културните процеси в страната на етнически и културни малцинства (с фокус върху роми). Крайният срок за кандидатстване е 29 ноември 17:30ч. чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС: https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Info/14ef905d-f0e1-4686-b932-91548ef2aba4 . На срещата с медиите бяха анонсирани и три подмерки по Проект „Красива България“, насочени към извършване на строително-монтажни и ремонтни дейности за подобряване на обществената среда в населените места, социалната инфраструктура и социалните услуги от резидентен тип.

Снимка: shum.bg

Честит Ден на Независимостта

Уважаеми съграждани, поздравявам ви с Деня на Независимостта на България!

Преди 113 години на 22 септември България заявява своето желание да бъде част от суверенните европейски държави. Обединени от каузата на историческото Съединение и от стремежа към независимост нашите предци отхвърлят несправедливостите на Берлинския конгрес и връщат изконното право на българския народ за свободно развитие и просперитет.

Денят на Независимостта е един от най-светлите примери, в които политическите пристрастия и личните интереси остават на заден план в името на националните интереси. Единството винаги е било най-важният ключ към успеха и това е урокът, който ни завещават нашите възрожденци и революционери, държавници и политици, строители на съвременна България.

Да бъдем достойни техни наследници, а мъдростта от миналото да ни посочва верния път към нашето общо бъдеще!

Честит празник!

Любомир Христов, кмет на община Шумен

 

165 години – Народно читалище „Добри Войников-1856“ в Шумен

Народното читалище „Добри Войников-1856“ в Шумен отбелязва своята 165-годишнина. Официален гост на тържеството ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова. На него ще присъства и председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов.

Честването ще се състои на 23 септември, четвъртък, в градинката пред читалището на площад „Възраждане“. Празничният концерт ще започне в 18.00 часа с участието на вокални и танцови състави към читалището – смесеният хор „Родни звуци“, ансамбълът за народни песни „Панайот Волов“, детският танцов ансамбъл „Пъргавелче“, танцовият ансамбъл „Гайтани“, вокалната формация „Малка серенада“ и балетното студио „Перли“. Ще бъде представен и кратък откъс от първото театрално представление „Михал Мишкоед“ от Сава Доброплодни, което се е състояло преди 165 години на сцената на шуменското читалище. Гост-изпълнител в програмата ще бъде Хайгашод Агасян.

НЧ „Добри Войников“ е основано през пролетта на далечната 1856 година. С него са свързани началото на читалищното дело у нас, първото честване на празника на Светите братя Кирил и Методий, началото на българския театър, оперетното дело в България и първата детска библиотека. Тук общественици, дарители, творци, писатели, музиканти, учители, формират националното самосъзнание и укрепват духа на шуменци.

Средище на богат културен живот през Възраждането и днес читалището продължава да е важен градски духовен център и пазител на тази уникална българска традиция.

 

Стартира нов проект за интеграция на уязвими групи в община Шумен

Община Шумен започва изпълнението на проект BG05M9OP001-2.056-0011 „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в община Шумен“, финансиран по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с интегрирано проектно предложение BG05M9OP001-2.056 „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“ – Компонент 2.

Целта на проекта е да се повиши качеството на живот, социалното включване и трайната интеграция на представители от уязвими групи чрез реализацията на комплексни мерки и прилагането на интегриран подход за заетост и образование.

Проектът е на обща стойност 1 216 919 лв. и се финансира по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 на стойност 319 489 лв. и по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 – 897 430 лв. Срокът за реализация е до юни 2023 г.

Ръководител на проекта е Даниела Савчева – началник на отдел „Образование, наука и развитие“. Партньори на общината са Фондация Аделе, ДГ „Светулка“ – Шумен, ДГ „Камбанка“ – с. Друмево, ДГ „Мадарски конник“ – с. Мадара, VI ОУ „Е. Марковски‘ –  Шумен, ОУ „Хр. Ботев“ – с. Друмево, ОУ „П. Волов“ – с. Мадара.

Дейностите по проекта са насочени към приобщаването на децата и учениците от уязвими групи към системата на предучилищното и училищното образование. Ще се работи  със застрашени от отпадане ученици за допълване на знанията по български език, традициите на етносите, развитие на творчески умения, умения за учене и опознаване на историята и културата на родното място и родината, както и за продължаване на образованието в гимназиален етап. По проекта е осигурена 12-месечна заетост на 60 лица от Шумен, село Мадара и село Друмево. Предвидено е създаване на център за работа с общността и клубове за деца и родители.

Кметът Любомир Христов прие заместник-посланика на САЩ в България

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна днес със заместник-посланика на САЩ в България г-жа Андриа Брулет-Родригез. На срещата присъстваха зам.-кметовете по бюджет и финанси Татяна Костова, по икономическо развитие Росица Антонова, по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова и по строителство и екология Боян Тодоров.

Това е първо официално посещение на американски дипломат в Шумен от началото на управлението на кмета Любомир Христов и срещата беше повече опознавателна. В началото той запозна г-жа Андриа Брулет-Родригез с историята и миналото на града, с историческите и природни забележителности, които се намират на територията на шуменския край. От своя страна тя сподели, че е в България от съвсем скоро, но въпреки това е много впечатлена от красотата на страната.

В хода на разговора кметът обясни, че сред най-важните цели на неговия екип са икономическото възраждане на града и създаването на подходящи условия за развитие на младите хора. Христов представи индустриалното развитие на Шумен и възможностите за инвестиции. Той посочи, че в Индустриалния парк в града от няколко години успешно развива своята дейност фирмата „Камбро Озей“, която е дъщерно предприятие на американската компания „Камбро“.

Зам.-посланикът на САЩ приветства усилията на общината да работи за развитието на индустрията и изрази желание за бъдещо сътрудничество с местната власт в различни сфери.

В края на срещата кметът Любомир Христов подари на Андриа Брулет-Родригез сувенирни монети с изображения на културно-исторически паметници в Шумен и книгата „Индустрията на Шумен“. Заедно с Любомир Христов зам.-посланикът посети паметника „Създатели на българската държава“ и Индустриалния парк в града.

Промяна на движението в Шумен заради подрязване на клони

Затваря се за движение на превозни средства уличното платно по „Генерал Гурко“ в участъка от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Генерал Тотлебен“ за времето от 7.30 до 15.00 часа на 23 септември (четвъртък).

Промяната се налага заради подрязване на клони и оформяне на короните на дърветата. Определен е обходен маршрут: ул. „Ген. Гурко“ – ул. „Ген. Тотлебен“ – ул. Граф Игнатиев“ – ул. Ген. Гурко“ и обратно.

Временната организация на движение ще бъде обозначена с необходимата вертикална сигнализация.

Обучителен семинар за строителни фирми в Шумен

Семинар за строителни фирми, които имат желание да участват в обществени поръчки, но им липсват достатъчно знания и опит в тази сфера ще се проведе в Шумен на 29 септември в хотел „Замъка“.

В обучението ще бъдат представени строителните поръчки, възлагани от Община Шумен в последните 2 години, както и планираните за 2021 строителни дейности, които предстои да бъдат отворени скоро, така че желаещите фирми да имат достатъчно време да се подготвят за тях. В практическата част ще бъде демонстрирана стъпка по стъпка работата с електронната система ЦАИС-ЕОП и как на практика участниците могат да подадат офертното си предложение през нея. Експерт-юрист по ЗОП ще обърне внимание на важни теми относно правилната подготовка и най-често срещаните проблеми при кандидатстване в обществени поръчки.

Строителните поръчки от публични възложители дават добра възможност на местните фирми да заработят с нов клиент, но безспорно подготовката на успешна оферта е труден процес. По-малките фирми срещат затруднения да разчетат езика на държавната администрация, както и да подготвят и подадат правилно своето предложение, тъй като изискванията в публичния сектор нямат нищо общо с частните сделки. През 2020 се въведе и нова  електронна система за обществени поръчки ЦАИС-ЕОП,  която затруднява по-неопитните участници.

Поканени са за участие фирми от цялата област – обучението е специално за строителни фирми, но желаещи от други сектори също могат да се включат.

Освен в Шумен, обучения ще се проведат в Русе, Варна и Велико Търново.

Обучението е безплатно, но е необходима предварителна регистрация на office@tender-service.bg или 0894 649 501. Ще бъде възможно и онлайн включване през платформата Zoom. 

Семинарът се ще се проведе в хотел „Замъка“ на ул. „Васил  Левски“ №17 от 10.00 до 17.30 часа.

Проектът се реализира от платформата  tender-service.bg. Повече информация тук: https://www.tender-service.bg/ABF-project-2021

 

 

Skip to content