Потрошиха съоръженията на нова детска площадка

При проверка на детски и спортни площадки рано тази сутрин общинските инспектори по Наредба 1 са установили, че са потрошени част от съоръженията на детската площадка, която се намира между блоковете на ул. „Добруджа“ №21 и ул. „Съединение“ №16. Предполага се, че посегателството е станало късно снощи.

Изцяло е унищожен пясъчникът за игра на най-малките. Повредени са и двете пързалки за децата. Деформирани и кошчетата. Посегнато е и на информационната табела на площадката. Тя е отчупена и на металната стойка е останала само част от нея.

Детската площадка е една от най-новите, които общината направи през миналата година. Възстановяването на съоръженията ще струва на администрацията около 600 лв. Припомняме, че Шумен заделя в бюджета си всяка година по 200 000 лв. за изграждане на нови детски площадки.

Граждани и общински служители изразяват огромното си огорчение, че дори във време на изпитание вандалските прояви не спират.

Да, редно е общината да вземе мерки, както ни посъветваха във Фейсбук и още днес строителят е уведомен. Той ще отстрани повредените съоръжения и ще постави нови. Не е ли редно обаче всички ние и като родители, и като общество да сме по-чувствителни и да провокираме нетърпимост към подобни действия.

 

 

Община Шумен: Спазвайте ограниченията

Във връзка със сигнали, получени от телефон 112, за струпване на хора пред търговски обект на бул. „Велики Преслав“ в Шумен и за разполагане на стоки на тротоара, от общинската администрация напомнят, че извършването на такава дейност на открито без разрешение е нарушение на изискванията по Наредба 1 за поддържане и опазване на обществения ред. Събирането на много хора на едно място и на близко разстояние един от друг също е нарушение на разпоредбите, свързани с наложеното извънредно положение за предпазване от разпространението на заразата с COVID-19. При направената проверка на място инспекторите от общината не са открити граждани, но изнесената навън стока все още е била  на тротоара пред магазина. Направен е констативен протокол за съставяне на акт на търговеца.

По сигнали, подадени на дежурния телефон в общината – 054/857 677 са извършени проверки за работещи кафе-машини на открито, посещения на питейни заведения и обекти с места за сядане. До момента няма потвърждение на подадената информация, но от общината отново напомнят, че не се допуска консумация на място в барове, кафе сладкарници, заведения за бързо хранене и ресторанти. Остава възможността за доставки по домовете.

От Община Шумен призовават гражданите и търговците да спазват наложените ограничения, свързани с обявеното извънредно положение и предприетите мерки за неразпространение на заразата. От нас зависи в голяма степен дали ще опазим собственото си здраве, живота и здравето на нашите майки и бащи, баби и дядовци.

Кандидатстването за прием в първи клас започва на 26 май

Електронната система за прием на първокласници в училищата на територията на община Шумен ще бъде отворена на 26 май. От 10.01 часа на тази дата платформата за подаване на заявления ще бъде активна, като родителите могат да регистрират, редактират или отказват документи за прием. Кандидатстването за първо класиране ще продължи до 23.59 часа на 1 юни. Това се посочва в утвърдения от кмета Любомир Христов график на дейностите за прием на ученици в първи клас за учебната 2020/2021 година.

Първото класиране ще бъде обявено в 17.00 часа на 5 юни. Записванията на приетите деца в училищата започват от 9.00 часа на 8 юни и продължават до 17.00 часа на 11 юни. Свободните места за второ класиране ще станат ясни до 17.30 часа на 15 юни. Електронната система за прием отново ще бъде отворена на 16 юни в 10.00 часа, като крайната дата за затваряне е 18 юни в 23.59 часа. Резултатите ще бъдат публикувани на 22 юни до 17.00 часа. Записванията на децата ще се извършват от 9.00 часа на 23 юни до 17.00 часа на 24 юни.

За трето класиране свободните места ще бъдат обявени до 17.30 часа на 25 юни. Системата за кандидатстване за този етап ще е активна на 26 юни от 10.00 часа, като родителите могат да подават документи за прием на децата си до 23.59 часа на същия ден – 26 юни. Резултатите от класирането ще бъдат публикувани на 29 юни до 17.00 часа. Записвания могат да се правят на 30 юни от 9.00 до 17.00 часа.

След приключването на електронния прием на 1 юли ще бъдат обявени списъците на записаните първокласници по училища и свободните места след трето класиране. До 14 септември ще бъдат попълнени и останалите свободни места по училища.

Кметът на Шумен: Съпричастността и добрата енергия ще ни помогнат да преодолеем кризата

Кампанията “Помогни сега” обедини много хора в помощ на институциите с най-голяма отговорност в борбата срещу коронавируса. Болниците, лекарите, сестрите поемат отговорността за живота ни и трябва да бъдат подготвени, за да не се налага да избират кого да спасяват. Изминалите седмици ни показаха, че солидарността може да събере заедно големия бизнес, хора с по-големи и по-малки възможности. Сред тях са и шуменски младежи, които живеят и работят в чужбина, но са решили да ни помогнат да се справим с това предизвикателство. А опасността може да застигне всеки от нас, наши близки или съвсем непознати хора. В този смисъл смятам, че съпричастността и добрата енергия, които се отключиха, ще ни помогнат да преодолеем кризата. Може би това е най-важното нещо, които се случи през последните две седмици.

На този фон смятам за неуместни някои от емоциите и упреците към администрацията, които коронавирусът изкара в публичното пространство. Бих искал да напомня, че МБАЛ е областна болница. Независимо от това всяка година Община Шумен заделя по 100 000 лева от бюджета си за закупуване на медицинска апаратура. През 2020-та ще финансираме наложителния основен ремонт на болничната аптека. Благодаря на кметовете на другите общини, които обявиха, че също ще помогнат на най-голямото здравно заведение на територията на областта. Но предложенията към нас да похарчим колкото се може повече средства в момента не ми се струват особено разумни. Да бъдем по-конструктивни и да мислим в една посока, когато имаме да решаваме ежедневно множество проблеми. Ние не знаем, а и никой не е наясно какво точно предстои и докога. Разсрочването на данъчните плащания, отмяната на търговете, невъзможността да се извършват в пълен обем различните дейности води до ограничаване на средствата, които постъпват в общинския бюджет. Затова и харченето на парите трябва да бъде с мярка и загриженост за бъдещето.

И накрая, отново се обръщам към всички наши съграждани да спазват наложените мерки.  Също и към възрастните – моля останете си вкъщи. Така ще ни помогнете да се справим с разпространението на заразата. Има кой да се погрижи за вас. Вашите близки, децата ви, социалните работници и доброволците ще ви помогнат. Най-важното сега е да опазим живота и здравето на хората. Спазвайте карантината, ако сте имали рискови контакти или се завръщате от чужбина. Отговорното спазване на правила също е проява на съпричастност.

Предупреждение към пчеларите за пръскане с препарати

Община Шумен уведомява собствениците на пчелни семейства в гр. Шумен, включително и в кв. Макак, кв. Мътница, кметовете на с. Царев брод, с. Белокопитово и гл. специалисти на кв.Макак, кв. Мътница, гр.Шумен, че фирма ”Агропро”ООД ще проведе третирания с растителнозащитни препарати в землището на гр. Шумен, както следва:

На 27.03.2020г. от 9 до 17 часа с наземна техника ще се обработват срещу плевели терени с пшеница с хербицида Дерби супер 1 при доза 3,3 гр/дка с карантинен срок 60 дни.

На 31.03.2020г. от 7 до 10 часа ще се пръска срещу болестите септориоза, мана и ръжди с фунгицида Дует ултра при доза 60  мл/дка с карантинен срок 35 дни и срещу листни въшки и пиявици с препарата Деша ЕК при доза 30 мл./дка с карантинен срок 30 дни.

През двата дни по същото време подлежи на обработка и терен в Шумен, в кв. Макак в масив 121 с площ на третиране 33 дка.

Съгласно чл.10 от Наредба 13 от 26.08.2016 г. на МЗХ, собствениците на пчелни семейства са длъжни да предприемат мерки по опазване на пчелните семейства от отравяне в съответствие с указанията на комисията по чл.6 от Правилника за организацията и дейността на постоянните комисии / назначени по чл.36, ал.1 от Закона за пчеларството /по общини за осъществяване на профилактика на заболяванията и опазване на пчелните семейства от отравяния/ Обн. в ДВ бр.98 от 5 ноември 2004 г. /

 

За повече информация: тел:0884 918500 – „Агропро”ООД и 054/857 710 – Община Шумен

 

Електронната система за прием в детските градини стартира на 23 април

Кандидатстването за прием в детските градини на територията на община Шумен ще започне на 23 април. От 10.01 часа на тази дата електронната система за подаване на заявления ще бъде активна, като родителите могат да регистрират, редактират или отказват документи за записване. Кандидатстването за първо класиране ще продължи до 23.59 часа на 30 април. Това се посочва в променения график за прием в детските градини и в подготвителните групи в училищата във връзка с обявеното извънредно положение в цялата страна.

Свободните места в градините и в подготвителните групи в училищата ще бъдат обявени на 21 април, а резултатите от първото класиране ще станат ясни в 17.00 часа на 4 май. Записванията на приетите деца ще се правят от 9.00 часа на 5 май до 17.00 часа на 8 май. За второ класиране свободните места в детските градини ще се обявят на 12 май. Електронната система за прием ще бъде отворена на 13 май в 10.01 часа, като крайната дата за затваряне е 15 май в 23.59 часа. Резултатите ще бъдат публикувани на 18 май до 17.00 часа. Записванията на децата ще се извършват от 9.00 часа на 19 май до 17.00 часа на 21 май.

Предпазни маски за възрастните хора

Възрастни хора, които чакаха на опашки пред търговските обекти в Шумен днес, получиха безвъзмездно предпазни маски. Близо 450 броя бяха раздадени по инициатива на фирмата Саймън Студио ЕООД, Шумен с управител Симеон Цеков. Тя ще продължи до края на седмицата.
Акцията беше проведена съвместно с инспектори от Община Шумен, които проверяваха за изпълнението на заповедта за забрана на лица под 60-годишна възраст да посещават хранителните магазини във времето от 8.30 до 10.30 часа всеки ден. При обхождането на обектите днес не са установени нарушения.

Промяна в движението по част от улица „Цар Иван Александър“

От 25 до 31 март включително се въвежда временен режим с пълно спиране на движението по ул. „Цар Иван Александър“ в участъка между улиците „Коста Дяков“ и „Панайот Волов“. За обходен маршрут ще се използва ул. „Коста Дяков“. Ограничението е във връзка с изпълнение на строително-монтажни дейности към жилищна сграда. Временната промяна в организацията на движението ще бъде обозначена с необходимата вертикална сигнализация.

След предупрежденията следват санкции за нарушителите

Със заповед на кмета на Шумен Любомир Христов се забранява консумация на място в обектите за бързо хранене и в хранителните магазини на територията на бензиностанциите в община Шумен.

Забранява се работата на кафе машините на открито и на вендинг автоматите за напитки, пакетирани храни и други стоки, които също са поставени на открито.

От общинската администрация напомнят, че са  забранени и посещенията на паркове, градини, детски и спортни площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

Спира се движението по следните пътни участъци: от Комплекс „Шуменско плато“ (стъклото) до село Новосел; от ул. „Фридрих Енгелс“ в кв. „Дивдядово“ до ЖП-спирка „Дивдядово“ като обходните маршрути са през обособените КПП за съответните населени места. Забраната важи до отмяна на извънредното положение.

По нареждане на кмета на Шумен инспектори от общината извършват проверки, съблюдават за изпълнението на заповедта и предупреждават гражданите да спазват забраните.  При неизпълнение на разпоредените противоепидемични мерки, съгласно Заповед РД-01-143 от 20.03. 2020 г. и допълнението към нея РД-01-144 от 22.03.2020 г. на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, при последващи проверки общинските служители ще съставят актове за установяване на административно нарушение по Закона за административните нарушения и наказания.

Всички заповеди и информации, свързани с предприемането на мерки срещу разпространението на заразата с COVID-19, гражданите могат да прочетат на сайта на общината в създадената специална секция „Извънредно положение – COVID-19“ в челото на страницата. Там са изписани и номерата на горещите телефони за помощ и въпроси от граждани.

За улеснение на работодателите и гражданите

Със съдействието на Община Шумен за улеснение на работодателите и гражданите, на които се налага да пътуват от едно населено място до друго и да преминават през Контролно-пропускателните пунктове на областния град, вече се раздават декларации, които трябва да бъдат попълнени. Образците са изготвени спешно днес от МВР във връзка със заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която се въвеждат нови епидемиологични мерки от 21 март. Бланките са разпечатани от служители в общината и екипите на полицията ги предоставят на пътуващите.

От общинската администрация припомнят, че от 00.00 часа тази нощ са създадени пунктове на входно-изходните пътища на Шумен, където се извършва проверка за целта на пътуванията на гражданите и се пропуска преминаването на лица само в случаи на неотложност на пътуването наложено от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящ или постоянен адрес.

Образец на декларацията можете можете да изтеглите от тук.