Откриха ХХIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература в Шумен

Тази вечер пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен официално бе открит ХХIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Организатори са Община Шумен и Институт Лист-Унгарски културен институт София. До неделя 112 участници ще се изявят на сцената на ДКТ „Васил Друмев“.

В началото на откриването водещият на събитието Стилиян Стоянов представи официалните гости, участниците и журито в конкурса с председател проф. д-р Пенко Господинов и членове – Полина Недкова и Стефани Лечева.

Кметът на Шумен проф. Христо Христов и Директорът на Институт Лист-Унгарски културен институт София г-жа Сандра Мишкеди приветстваха гостите и символично запалиха огъня в жертвеника пред театъра,  с което беше даден официалния старт на конкурса.

Тазгодишното издание е посветено на 95 годишнината от рождението на унгарския писател Имре Кертес и 115 годишнината от рождението на българския поет Никола Вапцаров.

Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на община Дебрецен, Съюзът на артистите в България, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“, Български културен институт – Будапеща, семейство Поповски, къща-музей „Лайош Кошут“ и ДКТ „Васил Друмев“.

 

Започват състезателните дни на IATI 2024 в Шумен

Днес е официалното откриване на състезателните дни на XV издание на “Международния турнир по информатика за напреднали – Джон Атанасов” (IATI).

Регламентът предвижда хибридно провеждане на надпреварата в две възрастови групи „младша“-на родените след 31.12.2008г. и „старша“ на средношколците. Всеки участник работи самостоятелно на отделен компютър без използване на допълнителни материални и електронни пособия, освен инсталираните приложения, компилатори и среди за програмиране. Проверката на решението на всяка задача се извършва чрез компютърна проверяваща система. Максималният сумарен брой точки за състезателен ден е 300.

Традиционни домакини на събитието са Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“, Община Шумен и Школа „А§Б“, които поднесоха своите поздравления онлайн – https://www.youtube.com/watch?v=frCGf13JovY

481 състезателя от 17 страни се логнаха безпроблемно в първия състезателен ден на IATI 2024, който стартира в 08:30 ч. днес. Своите знания в IT надпреварата ще премерят информатици от България, Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Киргизстан, Молдова, Пакистан, Румъния, Саудитска Арабия, Туркменистан, Украйна, под неутрален флаг ще се състезават участниците от Беларус, Русия и Татарстан.

Председателят на организационният комитет на турнира  д-р Бисерка Йовчева заяви, че състезателната система работи безупречно. Тя уточни, че тук във Шумен състезателите в двете възрастови групи са общо 119, а останалите 362 джуниъри и синиъри се състезават онлайн от площадки в своите страни.

Церемонията по награждаването е обявена за 20 април, събота от 19:00 часа в залата на Младежки дом Шумен.

 

„Гори любов“ – пролетен концерт на „Малка серенада“

Незабравими шедьоври на българската популярна музика ще зарадват шуменци от сцената на Народното читалище „Добри Войников-1856”. Вокалната формация „Малка серенада” с ръководител Диана Колева ще изнесе пролетен концерт на 23 април, вторник, от 18.00 часа. В програмата са включени и обичани авторски песни на бившия ръководител на групата Николай Тодоров.

Концертът се организира в партньорство с Киноклуб „Мадарски конник“. Част от творбите ще бъдат изпълнявани на фона на специално подготвени за събитието видеоклипове с черно-бели кадри от филми на Чарли Чаплин и Луи дьо Финес. Идеята на организаторите е да превърнат събитието в романтично пътуване във времето с вдъхновяваща музика, поезия и вълнуващи епизоди от звездното световно кино.

Входът за концерта е свободен.

Обучение на тема: „Медицински причини за ментални дефицити и поведенчески разстройства в развитието на детето от 0 до 7 г.”

Обучение за екипа на Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания с Програма ранна интервенция на уврежданията се провежда в Шумен. Лектори са клиничните психолози от УМБАЛНП „Св. Наум“ – София- доц. Силвия Шопова и Аделина Димитрова. Доц. Шопова е ръководител на кабинет по Невропсихология към УМБАЛНП “Св. Наум“ и медицински психолог с над 30-годишен клиничен опит в областта на психологичната диагностика и консултиране.

Темата на обучението е  „Медицински причини за ментални дефицити и поведенчески разстройства в развитието на детето от 0 до 7 г.“

В рамките на 30 академични часа специалистите от центъра ще допълнят знанията си за генетичните болести със специфичен когнитивен и поведенчески профил, които са най-често срещани в клиничната практика, в педагогическата и социалната работа. Акценти в обучението са и ранната диагностика на аутизма, синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, неврози в детска възраст и др.

Целта на специализираното обучение е надграждане на знанията на екипа на центъра – психолози, логопед, рехабилитатор, кинезитерапевт, специални педагози, социални работници, за да могат да бъдат в подкрепа на деца с изоставане в развитието от 0 до 7 г. и на родителите им.

Центърът бе създаден преди 7 години по проект на ОПРЧР „Център за ранно детско развитие в община Шумен“, а от 1 октомври миналата година стана държавно делегирана дейност.

Над 470 деца и семейства са получили помощ от специалистите в центъра през годините, в момента капацитетът на ЦСРИДУ- ПРИУ е запълнен на 100 % и 65 деца посещават терапевтичните сесии и консултации. Социалните услуги са безплатни за родителите.

Телефонът на центъра е 0878/ 169968, намира се в сградата на ДГ „Пчелица“ в Шумен.

Втори май ще бъде неучебен ден за училищата в община Шумен

Със заповед на кмета проф. Христо Христов 2 май 2024 г. е обявен за неучебен и неприсъствен ден за всички училища на територията на община Шумен.

Заповедта е издадена във връзка с чл. 44, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл. 105, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование.

Така учениците ще бъдат във ваканция в дните от 1 до 6 май и всяко семейство ще има възможност да планира времето си и да бъде заедно в празничните дни.

Ансамбъл „Филип Кутев“ с концерт в Шумен

Ансамбъл „Филип Кутев“ се завръща в град Шумен, за да представи премиера на най-мащабния си и революционен  концерт като част от националното турне на ансамбъла  през 2024 година.

На 19 април от 19.00 часа, в зала Арена Шумен, Национален фолклорен ансамбъл „ФИЛИП КУТЕВ“ ще представи новаторски концерт, в който ще участват през цялото време Врачанска филхармония, а  над 140 човека артисти, танцьори и  музиканти ще  изпълнят най-мащабната и знакова симбиоза във фолклорното ни музикално-танцово изкуство.

Диригент на концерта е маестро Георги Андреев, композитор и директор на ансамбъла.

Зрителите ще се насладят на премиерни за Шумен музикални и танцови изпълнения.

Концерта „ИЗВОРИ“, ще представи една  различна, съвременна линия по отношение на звук , картина и цялостно въздействие!

Не пропускайте новаторското представяне на фолклорното изкуство! Чуйте  звука на съвремието!

Среща между класиката и киното

Симфониета – Шумен организира среща между шедьоври на класиката и филмовата музика. На 18 април от 19:05 ч. публиката в зала “Проф. Венета Вичева” ще се наслади на любими творби, сред които “На Елиза” и “Лунна соната” от Бетовен, Феновете на филмовата музика ще се заредят с най-запомнящите се мелодии от легендарните филми “Междузвездни войни”, “Хари Потър” и “Индиана Джоунс”. Освен това концертът ще отдаде почит към богатата традиция на българското кино с музика от любими детски филми като „Васко да Гама от село Рупча“, „Войната на таралежите“, „С деца на море“.

Специална роля в концерта, озаглавен “Класически и филмови шедьоври”, заема пианистът Георги Черкин. Освен като солист, той демонстрира майсторство и на блестящ оркестратор. С тембрите на симфоничен оркестър той обогатява класически творби, които в оригинал са създадени за пиано. От многобройните му аранжименти особено любими са “Турски марш” от Моцарт, “Лунна соната” от Бетовен и “Годишните времена” от Чайковски, които са изпълнявани на престижни концертни сцени в България, Германия, Унгария, Полша, Русия и други.

Музикалното пътешествие в четвъртък ще ръководи Славил Димитров, който ще застане на диригентския подиум. Негова е идеята да се включи нотка български колорит в програмата и за целта написа аранжименти за оркестъра на Симфониета – Шумен.

Концертната програма подчертава универсалния език на музиката и нейната сила да свързва различни жанрове, епохи и култури. Тя е особено подходяща за подрастващите, затова от Симфониета организират още едно събитие от 17 часа, на което са поканени ученици от 8-12 клас.

Община Шумен организира обучение за представители на читалищата

По идея на Дирекция „Социална политика и здравеопазване“ на Община Шумен на 18.04.2024 г. /четвъртък/ от 10.00 часа ще се проведе обучение на тема: „Възможности за кандидатстване по програми на ЕС, работата с ИСУН и функционалности, улесняващи бенефициентите“. На обучението са поканени представители на читалищата от община Шумен.

Лектори ще бъдат експерти на Областен информационен център – Шумен.

Община Шумен набира проекти за финансиране от фонд „Култура“

Общинският фонд „Култура” обявява сесия за финансиране на проекти в две направления „Детско и младежко творчество“ и „Творчески Шумен – 2024г.“. Документите се приемат от 17 април 2024г. до 31 май 2024г. /до 16.00 часа/ на следния адрес: гр. Шумен, бул. „Славянски“ № 17, Община Шумен, гише № 3 или по електронен път на email: y.zaharieva@shumen.bg.

Документите за кандидатстване са публикувани на сайта на Община Шумен в раздел „Култура, младежки дейности и спорт“- „Култура“- „Общински фонд Култура“- „Документи за кандидатстване“.

Община Шумен с информация към гражданите за предстоящите избори

Във връзка с насрочените избори за членове на Европейския парламент от Република България и избори за Народно събрание на 09 юни 2024 г. и в изпълнение на разпоредбата на чл. 8, ал. 2 от Изборния кодекс, кметът на община Шумен в законоустановения срок със своя заповед, считано от днес, образува общо 131 избирателни секции на територията на Община Шумен. Утвърдени са тяхната номерация, обхват и адрес, както и местата за обявяване на избирателните списъци.

От общинска администрация уведомяват гражданите, че с цел осигуряване на оптимални условия за гласуване и недопускане на струпване на избиратели се променя мястото за гласуване на избирателна секция № 047 от адрес: гр. Шумен, Клуб на пенсионера № 7 на адрес: гр. Шумен , ул. „Съединение“ №100 СУ „Панайот Волов“-малък физкултурен салон. Място за поставяне на избирателния списък-гр. Шумен , ул. „Съединение “ № 100 СУ „Панайот Волов“.

Избирателна секция № 039 остава с непроменено място за гласуване: гр. Шумен, Клуб на пенсионера № 7.

С оглед продължаващите ремонтни дейности в Професионална гимназия по икономика избирателните секции с № 056 и № 057 са с променени места за гласуване и за поставяне на избирателните списъци.

Избирателна секция с № 056 е с място за гласуване:  гр. Шумен, пл. „Възраждане” № 4 – Народно читалище „Добри Войников“, зала „Сава Доброплодни“. Място за обявяване на избирателния списък: гр. Шумен, пл. „Възраждане” № 4 – НЧ „Добри Войников“, входната врата на  зала „Сава Доброплодни “.

Избирателна секция с № 057 е с място за гласуване:  гр. Шумен, пл. „Възраждане” № 4 – НЧ „Добри Войников“ , зала „Сава Доброплодни “. Място за обявяване на избирателния списък: гр. Шумен, пл. „Възраждане” № 4-НЧ „Добри Войников“, витрина на Туристическа агенция „Пирин“.

Справки за номерация, обхват и адрес на всички образувани избирателни секции, както и местата за обявяване на избирателните списъци на територията на Община Шумен може да направите на сайта на Общината: https://www.shumen.bg/izbori-2/izbori-za-chlenove-na-evropejski-parlament-i-za-narodno-sabranie-9-yuni-2024/

Skip to content