Община Шумен въвежда временни противоепидемични мерки

Във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев (РД-1-393/09.07.2020г.) кметът на община Шумен Любомир Христов въвежда временни противоепидемични мерки на територията на общината, считано от 10 до 15 юли 2020 г.

В заповедта на кмета (РД-25-1407/09.07.2020г.) се посочва, че всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито трябва да се провеждат без публика.

Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. Посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на открито се допуска при заетост на местата до 50 % от общия им капацитет и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито (в т.ч сватби, балове, кръщенета и други празненства), като се организират при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

От администрацията призовават гражданите да спазват въведените противоепидемични мерки за ограничаване на риска от разпространение на COVID-19 на територията на общината. Оттам напомнят, че извънредната епидемична обстановка заради коронавируса е удължена до края на месец юли.

Фотографският пленер „Шумен – познат и непознат“ ще се проведе онлайн

Третото издание на Националния пленер по фотография „Шумен – познат и непознат“ ще се състои онлайн заради епидемичната обстановка в цялата страна. Пленерът няма определена тематична или жанрова насоченост, затова участниците имат възможност да запечатат в обективите си емоционални мигове от живота в града, познати и непознати места, улици и хора, за да реализират творческите си идеи.

Според новия формат желаещите да участват трябва да изпратят портфолио с пет свои кадъра и творческа автобиография на имейл адрес photo5.6@mail.bg в срок до 31 юли. Получени кандидатури след тази дата няма да бъдат разглеждани. Комисия от изявени шуменски фотографи – Ивайло Сакелариев, Красимир Кънев и Кирил Панайотов, както и Галина Илиева, експерт в отдел „Култура, младежки дейности и спорт“ към Община Шумен ще избере осем фотографи за участие в тазгодишното издание на пленера.

Кандидатите, които са одобрени, ще бъдат уведомени на имейл адрес, а до 15 август трябва да потвърдят участието си. След изтичане на обявения срок мястото на непотвърдил участник се заема от първия кандидат в списъка с резерви. Фотографите ще разполагат с един месец, за да заснемат свои кадри от различни места в Шумен и околността. В срок до 20 септември участниците трябва да изпратят три водещи и до седем допълнителни снимки на имейл адрес photo5.6@mail.bg. След приключване на фотографския пленер най-добрите кадри ще бъдат показани в изложба.

Подробна информация за правилата и организацията за провеждане на пленера е достъпна на сайта на Община Шумен в раздел „Култура, младежки дейности и спорт“ – секция „Култура“.

„Тутурутка“ гостува в Шумен

Комедийното шоу „25 години Тутурутка“ идва в Шумен на 11 юли (събота). Представлението ще започне от 21.00 часа на лятната сцена в парк „Студентски“. Събитието се осъществява със съдействието на Община Шумен и е част от организираните прояви, които се провеждат на открито в парка. Поради ограничения брой от 250 седящи места входът за шоуто ще е с пропуски. Те се получават от Туристическия информационен център до централния вход на сградата на общината. При наличие на свободни места входните пропуски могат да се вземат и на място в деня на представлението 30 минути преди началото на шоуто.

Влизането за сцената ще се осъществява през централния (западен) вход на парка, който ще бъде обозначен с указателна табела и ще се използва само за тази цел. Ще бъдат поставени дезинфектанти за зрителите. Столовете за публиката ще бъдат разположени на разстояние 1,5 метра един от друг, а пространството около сцената ще бъде оградено със сигнални ленти. За влизане към заведението и парка ще се използва източният вход.

Обществено обсъждане на касовото изпълнение на бюджета на Община Шумен

На 15 юли (сряда) от 15.00 часа в зала 363 (сесийна) в сградата на общината ще се проведе обществено обсъждане на касовото изпълнение на бюджета на Община Шумен към 31 декември 2019 г. Председателят на Общинския съвет Красимир Минчев кани гражданите и заинтересованите лица да вземат участие в дискусията. Материалите за публичното обсъждане ще бъдат публикувани на интернет страницата на Община Шумен в секцията „Обществено обсъждане“ .

Общественото обсъждане се организира на основание на текстове от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Закона на публичните финанси и приетата от Общинския съвет Наредба за условията и реда за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на общинския бюджет.

Търг за отдаване под наем на земеделски земи

Община Шумен съобщава, че на 21 юли от 10.00 часа в зала 363 ще се проведе публичен търг за отдаване под наем на земеделски площи за стопанската 2020/2021 година. Тръжната документация се получава в стая 370 след предварително заплатена такса на гише №2 в Центъра за информация и услуги на първия етаж в сградата на общинската администрация или по банков път.

До участие в търга се допускат само собственици на пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ. Заявления за участие заедно с необходимите документи се подават в запечатан плик в деловодството на общината (стая 204) до 16.00 часа на 20 юли.

При неявяване на кандидати повторен търг ще се проведе на 28 юли от 10.00 часа в зала 363 в сградата на общинската администрация. Подробна информация е качена в секция „Търгове“ на официалния сайт на Община Шумен.

Седмица на движението в Шумен

За трета поредна година Общинският младежки съвет организира седмица на движението под мотото „Раздвижи се с ОМС“.  След дългите месеци на изолация младите хора в Шумен организират богата програма от спортни инициативи, които ще се проведат  във времето от 8 до 12 юли.

Сряда, 8 юли, пред Паметника на свободата (в парка до сградата на общината), е денят за танци. По време на събитието ще бъдат организирани работилници по модерен балет, хип-хоп, брейк, народни танци и други. Демонстрациите, в които могат да се включат всички желаещи, започват от 18.30 и ще продължат до 20.30 часа.

Игрите по футбол, волейбол и баскетбол са на 11 юли, събота. Турнирът по футбол ще започне в 10:00ч. на спортните игрища в двора на СУ „Сава Доброплодни“. Мачовете по волейбол и баскетбол ще се проведат от 17:00ч. в двора на ППМГ „Нанчо Попович“. Участието в тях става с предварително записване до 10 юли (включително).

Заключителното събитие в програмата е спортно изкачване на стъпалата към Паметник „Създатели на българската държава“ на 12 юли, неделя. Стартът ще бъде даден в 10:00ч. от Паметника на Свободата в парка до сградата на общината. Всеки финиширал ще има възможност да се включи в томбола. Палатка, раници, спортни пособия са само част от наградния фонд, осигурен от Община Шумен. Медицински екип с доброволци от Филиала на МУ Варна за поредна година ще помага на организаторите и участниците в Седмицата на движението, организирана от ОМС – Шумен.

Цветни пейки посрещат посетителите в парк „Кьошковете“

55 пейки в парка „Кьошковете“ бяха ремонтирани и изрисувани с различни цветни картини в рамките на инициативата „Пейки срещу вандализма“. Новата визия, която вече радва посетителите, е изцяло съобразена с естествената среда на парка.

В обновяването се включиха ученици, младежи и граждани. С помощта на четки и пъстри бои ентусиастите преобразиха всички места за отдих от входа по цялата алея на парка. Изобразени са цветя, животни, небесни тела, геометрични фигури, интересни емотикони и др. Изписани са и цитати от известни български филми.

Дейностите по обновяването и боядисването на пейките се осъществиха съвместно с партньорите на инициативата – Destructive Creation. Проектът „Пейки срещу вандализма“ на Общинския младежки съвет в Шумен и Фондация „Подобри“ цели да насочи вниманието на гражданите към проблема с вандалските прояви и да покаже, че поддържането на градските пространства може да бъде осъществено по един по-интересен и креативен начин.

Младежи преобразяват пейките в парка „Кьошковете“

Инициатива „Пейки срещу вандализма“ в парк „Кьошковете“ организират тази събота и неделя (4 и 5 юли) Общинският младежки съвет в Шумен и Фондация „Подобри“.

Идеята на проекта е да се реновират пейките в парка. Те ще се боядисат и изрисуват с различни картини след проведен конкурс за рисунки по четири теми – флора и фауна на шуменския край, цитати от известни български филми и книги, космос и небесни тела, както и геометрични фигури. Творбите, които ще бъдат изобразени, са одобрени от журито на конкурса и са съобразени с естествената среда на самия парк.

В рисуването през почивните дни на място могат да се включат и граждани, които подкрепят инициативата на младите хора. Организаторите призовават участниците да спазват противоепидемичните мерки.

Шуменските футболисти и лекоатлети са шампиони в младежкия фестивал „Олимпийски надежди“

Младите състезатели от ФК „Шумен 2007“ станаха шампиони в турнира по футбол на младежкия фестивал „Олимпийски надежди“, който завърши днес в курортния комплекс „Албена“. Шуменските играчи записаха три победи в надпреварата – срещу съставите на „Дунав“ и „Спартак“ с по 2:1 и срещу отбора на „Одесос“ с 5:1.

В състезанията по лека атлетика най-много медали спечелиха младите лекоатлети от СКЛА „Шумен“. След тях се наредиха представителите на СКЛА „Чери Варна“, СКЛА „Нови пазар“, СКЛА „Левски София“ и СКЛА „Дунав Русе“.

В тазгодишното издание на младежкия фестивал взеха участие 412 млади таланти от цялата страна, родени между 2002 и 2006 година. Те се състезаваха в седем вида спорт, като за първи път имаше и турнири по бадминтон.

Асфалтирането на улици в селата на общината продължава

Приключи асфалтирането на част от предвидените за ремонт улици в селата на община Шумен. Към момента са завършени 4 улици в селата Градище, Ивански, Радко Димитриево и Ветрище.

В Ивански са извършени ремонтни дейности по 300-метров участък от ул. „Иван Ивански“ от центъра на селото до входа на местната църква. В Радко Димитриево е обновена ул. „Панайот Волов“. Тя се намира в началото на селото при влизане от посока Шумен. Във Ветрище е преасфалтирана част от ул. „Васил Левски“.

Дейностите продължават в село Вехтово. Там ще бъде направено машинно фрезоване и преасфалтиране на ул. „Батак“, която е в близост до кметството и свързва няколко улици в населеното място. Предвижда се ремонт и на част от ул. „Дружба“.

До момента извършените строителни дейности са на стойност близо 88 000 лв. Изпълнител е фирма „Автомагистрали – Черно море“ АД по договор, сключен през миналата година за текущ ремонт на уличната мрежа на територията на община Шумен.