Освобождението на Шумен оживява

Три картини от освобождението на Шумен ще бъдат пресъздадени с мащабна историческа възстановка. Събитието ще се състои тази неделя, 18 юли, от 11.00 часа на площад „Кристал“ и е посветено на 143-годишнина от освобождението на града.

В центъра на Шумен ще оживеят сцени от подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя на 3 март 1878 г. Въпреки сключеното споразумение турските войски не напускат Шумен и градът остава под тяхно командване до 18 юли 1878 г.

Ще бъдат пресъздадени и моменти от влизането на руските войски, начело с генерал Сергей Белокопитов в Шумен. На специална церемония комендантът на града Фазлъ паша ще предаде официално властта и ключа на града в ръцете на руския комисар по завзетите територии генерал Пьотр Вановски. Както се е случило преди 143 години ген. Белокопитов ще подари на шуменци икона на светите братя Кирил и Методий.

В мащабната възстановка на историческите събития ще участват близо 100 души от патриотични организации от Шумен, Варна, Търговище, Добрич, Ямбол, Видин и София. Ще се включат и групи от НЧ „Добри Войников-1856“, НЧ „Стилиян Чилингиров-1963“ и НЧ „Пробуда-1958“, които ще влязат в ролята на шуменското население. Организатори на събитието са Община Шумен, Командването на Шуменския военен гарнизон, Сдружение „Жива история“ – Шумен и Национално дружество „Традиция“ – клон Шумен.

Skip to content