Отличие за шуменския исторически музей

Изложбата „Катеринката – пътуване в миналото“ на Регионалния исторически музей – Шумен е отличена по време на Панаира на музейните изложби, проведен в Русе. Тя е носител на наградата в категорията „Самостоятелна изложба“ – авторска концепция в конкурса за мобилни изложби на Министерството на културата.

Чрез една от емблемите на Шумен – едноименното товарно влакче, експозицията разказва за обекти от историята на населеното място – някои вече несъществуващи, а други малко или много забравени. По тази теснолинейка никога не са превозвани пътници, освен лицата, обслужващи композицията, но чрез нея като символ се провокира интересът към миналото на града с неговите забележителности и различни сфери от живота през тези години.

Катеринката е изградена през 1912 г. от шуменското пивоварно дружество и със своите 7 км е най-дългата частна индустриална линия в страната, използвана за превоз на суровини и продукция между бирената фабрика и железопътната гара. Нейният приемник в лицето на „Карлсберг България“ и подразделенията на Български държавни железници в Шумен и Каспичан партнират на историческия музей със свои материали за изложбата. Те са свързани както с развитието на споменатите организации, така и с някои производства и архитектурни паметници в града от съответния период.

Влакчето „изпраща“ посетителите назад във времето по маршрут, избран от авторския екип. Обособените подтеми в изложбата представляват своеобразни „спирки“ в миналото на града – Боичкината фабрика, Безистена, Часовниковата кула, Пивовара и др.

В изложбата е интегриран „влаков вагон“ – обособено закрито пространство с инсталиран екран и поставени пейки за „пасажерите“. На входа му са поставени компостьори и цветни картончета по подобие на влаковите билети в недалечното минало, с които всеки сам може да си издаде „билет“ с актуална дата. „Пътувайки“ в него, посетителите виждат от екрана и забележителности, запечатани на лента от кино клуб „Мадарски конник“.

За малките гости на изложбата е подготвена забавна настолна игра, която да ги провокира да се запознаят с миналото на града. Всеки играч се движи със собствен локомотив по игралното поле – линията на Катеринката. Всяка обозначена спирка на влакчето е и отделна тема в изложбата. След отговаряне на въпрос, свързан с нея, играчът продължава напред, докато стигне последната гара.

За първи път „Катеринката – пътуване в миналото“ е експонирана в Регионалния исторически музей в Шумен по време на Европейската нощ на музеите миналата година и предизвика интереса както на жителите и гостите на града, така и на музейната колегия.

 

Skip to content